söndag 7 juli 2024

2019 Cuvée Domaine Chinon, Olga Raffault

Vädret har verklgen skiftat de senaste veckorna. I förra veckan hade vi några fantastiska sommardagar med värme och salta bad. Så kommer omsvängningen och någon dag senare är det dagsregn och tio grader kallare. Längtan efter havsbad är satt på vänt. Vindrickandet följer vädret och vi går från SommarColFondo till rött från Chinon och druvan Cabernet Franc.

Loiredalen är en vinregion där mångfalden huserar. Längs den 100 mil långa floden produceras i stort sett alla typer av vin: Mousserande (Crémant de Loire), rött, vitt, rosé och sött (bl a det mytomspunna Moulin Touchais).
Vindistriktet Loire delas in i fyra underregioner Nantaies, Anjou-Saumur, Touraine och Centre. De ligger alla utmed flodens nedre lopp dvs de sista 40 milen ut mot Atlantkusten. 
De viktigaste gröna druvorna är: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc och Melon de Bourgogne(Muscadet).
De viktigaste blå druvorna är Cabernet Franc, Gamay och Pinot Noir

Vinet vi dricker ikväll är från byn Chinon, som ligger på den södra sidan av floden i subregionen Touraine. Producenten Olga Raffault är en familjeegendom, som nu är inne på femte generationen vinmakare med Sylvie Raffault (barnbarn till Olga Raffault) maken Eric de la Vigerie och deras son Arnaud. Vinmarkerna omfattar 24 ha, vilka sköts efter biodynamiska principer och är certifierad som sådan från 2015. Cabernet Franc odlas på 23 av hektaren och Chenin blanc på endast en hektar.

Cuvée Domaine är det senaste tillskottet och 2017 var premiärårgången. Druvorna kommer från de yngre planteringarna på flackare marker längs med floderna Vienne och Loire. Jordmånen är här alluvial med en stor del sand. Det ger ett josigare vin och som också ska drickas ungt.

Så klart sker skörden för hand. Klasarna avstjälkas utan att druvorna krossas. Jäsningen sker på ståltank med naturlig jäst, där det också får vila i cirka 6 månader innan det buteljeras.


Färgen går i en mörk rubinröd nyans.

Doften är frisk och fräsch. Vi noterar omgående  en tydlig körsbärsdoft förstärkt med svarta vinbär och en del skogsbär. Här finns också en del örter och kryddor samt lite toner av violer. 
Smakerna går lite i samma riktning. Syrliga körsbär, svarta vinbär, hallon, björnbär och några blåbär. Tydliga inslag av örter och kryddor, där särskilt tonen av svart peppar känns lite extra. Bra och ordentlig syra. Tanninerna känns, men på ett behagligt sätt. I eftersmaken mera frukt och kryddor, som nu får sällskap av några violer och med ett ltet bittert grön paprika avslut.
Vinet känns helt färdigt att avnjutas nu och  de närmaste fem åren. 
Betyg 4

Det här vinet ingick i ett paket om sex flaskor med tre olika viner från Domaine Olga Raffault, som Pompette sålde via SB 2022. Vi återkommer med tankar om de två övriga vinerna var det lider.
- 2019 Cuvée Domaine 185 kr
- 2018 Les Peuilles 215 kr
- 2016 Les Oicasses 240 kr





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar