onsdag 3 juli 2024

Pinot Noir och Trosseau från L´Aigle À Deux Têtes

Vi köpte för några år sedan tre flaskor röda viner från importören Pompette. Det var tre viner från Juraproducenten L´Aigle à Deux Têtes och från året 2019. Vinerna var gjorda på druvorna Pinot Noir, Poulsard och Trousseau. De två sista är lokala druvor i Jura. 
Vi drack för dryga året sedan det första av de här tre vinerna. Det var druvan Poulsard som fick visa upp sig. Du kan läsa på den här länken vad vi tyckte.

Nu har turen kommit till att testa Trousseau och Pinot Noir.


Henri Le Roy är en biolog från Paris som 2004 köpte ett par små plottar vingårdsmark i Vincelles strax norr om Rotalier i dom södra delarna av Jura. Han förverkligade därmed en dröm han närt i flera år. Han slopade användandet av herbicider redan från start och började en omställning till organisk/biologisk odling. Sedan 2012 är egendomen helt brukad enligt dessa metoder och också certifierad för detta. Idag omfattar den 2,5 ha som brukas på detta sätt samt 1,5 ha nyplanteringar på vit märgel. Den senare beräknas kunna lämna en användbar skörd år 2020. Alla viner produceras med naturlig jäst. I portföljen hittar vi tre viner på druvan chardonnay, ett på savagnin, ett på druvorna pinot noir och trousseau samt ett på poulsard.

2019 Trousseau
Det här ett vin gjort uteslutande på den lokala druvan Trousseau, som är en blå druva som lär härstamma från östra Frankrike (Jura). Den odlas på cirka 8% av odlingsarealen. Den finns också i Spanien och Portugal, men under namnet Bastardo. Den mognar tidigt, ger hög avkastning och är känslig för frost. Den har ett mörkt skal och ger rustika viner med en viss elegans.
Druvorna skördas så klart för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på gamla ekfat.. Vinet får ligga till sig i 12 månader på en blandning av gamla 300-liters ekfat och ståltankar innan det buteljeras.

Doften inleder med lite toner av läder och jord, men efter en stund i glasen är det de röda bären som dominerar. Här finns också rosor, grusgång och örter..

I munnen känns det mycket friskt och rätt så slankt. De röda bären i form av syrliga jordgubbar, hallon, tranbär och syrliga körsbär dominerar smakintrycken. Lite örter och kryddor kan vi också notera. Bra syra och finstämda tanniner ser till att det nafsas i munhålan. Medellång eftersmak där de röda bären får sällskap av blodapelsin och en liten kryddighet.

Vinet känns lättilgängligt idag och så mycket utveckling är nog inte att vänta.
Betyg 3++
På SB låg priset på cirka 210 kr. 


2019 Pinot Noir
På 13% av odlingsarealen i Jura odlas det Pinot Noir. Övriga blå druvor är Poulsard (14%) och Trousseau (8%) och så några gamla druvsorter, som några entusiaster odlar.
Druvorna har plockats för hand, avstjälkats och fått jäsa med naturlig jäst på gamla ekfat. Vinet har sedan fått vila i 12 månader på en blandning av ståltankar och gamla 300-liters ekfat innan det buteljerats.
Vi möts av en försiktig doft, som inleds med lite läder och jord innan skogsbären träder fram. Här finns också en tydlig liten kryddighet och några örter. I mindre omfattning men ändå närvarande är nygrusade landsvägen och ett litet instick av rosor.

I munnen är det friskt och slankt. En bärblandning av skogsbär, syrliga jordgubbar och körsbär. Jämfört med Poulsard och Trousseau känns Pinot Noir-vinet lite mörkare. Kryddor, örter, steniga mineraler och något floralt inslag kompletterar smakbilden. Här finns en trevlig och bra syra och lite lättsamma tanniner, vilka ger vinet en utmärkt ryggrad.
Betyg 3++
Runt 210 kr kostade flaskan.

Vinerna från L´Aigleà Deux Têtes importeras till Sverige av Pompette. Jag köpte 2021 en förpackning med sex olika viner. Just nu verkar vinerna vara slutsålda, men de dyker säkert upp igen. Jag tycker det är trevliga och prisvärda om än inga storheter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar