onsdag 17 juli 2024

Faccia Grassa. En kvarterskrog i Olskroken i Göteborg

För ett par dagar sedan åt vi på lokal med de goda vännerna Stig och Anki. Valet föll på  en kvarterskrog på Kobbarnas väg i Olskroken (Göteborg). Faccia Grassa

Ingen av oss hade varit där tidigare. De hade en spännande meny och vinlista och när de dessutom hade fått gott omdöme i Göteborgs-Posten bestämde vi oss för att gå dit.
Låt mig redan här slå¨fast att det blev en riktigt bra matupplevelse med bra viner. Precis vad en önskar sig och lite till, då en väljer en kvarterskrog utanför de fashionabla områdena.

Vi valde en Spumante att ha både som fördrink och till den första rätten.

2020 Tamellini. 
Familjen Tamellini har odlat vin i fyra generationer, men 1998 bestämde sig bröderna Gaetano och Pio Francesco att starta sin egna vintillverkning. Gaetano sköter om vingårdarna medans Pio Francesco har hand om vintillverkningen. Vingården ligger några mil rakt öster om Verona i vindistriktet Soave. 
Av deras hemsida framgår att de gör tre viner. Alla gjorda på druvan Garganega. De gör runt 250 000 flaskor av Soave, en vingårdsbetecknad. Soave "Le Bine de Costiola" 20 000 flaskor samt en Spumante 25 000 flaskor.

Spumante-vinet görs uteslutande på Garganega-druvor som handplockats. Ingen avstjälkning utan de hela klasarna pressas för en första jäsning på ståltankar. Vinet får sedan jäsa en andra gång på flaska, där det sedan får ligga på sin jästfällning i dryga tre år innan det degorgeras.

En härligt friskt doft med citrus, gröna äpplen, krita, nybakat bröd, gula stenfrukter och aningens fläder.

Vi smakar och gillar skarpt vad vi får i munnen. Samma härliga friskhet som doften indikerade. Gul/gröna äpplen, citrus, persika, gula plommon, en diskret brödig ton och i avslutet aningens sälta. En finfin syra sätter vi på pluskontot.
Betyg 4-
Detta var verkligen en trevlig bekantskap, som vi mer än gärna dricker igen. Dessvärre verkar den inte finnas på SB.

Jag valde att starta med stekt focaccia och Vicente Marino-sardeller med några citronstänk. Helt perfekt att dricka Tamellinis Spumante till detta.

Hustrun valde en tartar på nötinnanlår, äggkräm, picklad grön tomat, pecorino och purjolök. Hon uppskattade detta mycket. De andra i sällskapet valde en förrätt på zucchini, paprika, fermenterad morot, mandel och kapris, vilket dom var mycket nöjda med.


2018 Barbera D´Asti Zoppi Christina. 
En för mig ny producent med en härlig Barbera. 

Gården är på 30 ha och ligger i byn Viarigi i Monferrato-området. någon mil nordost om Asti. På sina 30 h odlas det på den ena hälften hasselnötter och på den andra hälften vin. Ekologisk odling av druvorna Barbera, Grignolino, Ruché och Nebbiolo. Jäsning sker på ståltankar och även lagringen sker mesta dels på ståltankar.

Vinet vi dricker är uteslutande gjort på druvan Barbera, som vuxit på vinfält som ligger runt 500 m ö h. Klasarna avstjälkas och jäsningen sker med naturlig jäst på ståltankar. Det har sedan fått tillbringa runt 18 månader på ståltankar innan det buteljerades.

Färgen går i en djup rubinrödnyans

I doften hittar vi körsbär, skogsbär, någon liten örtighet samt en finstämd ton av rosor.. 

I gommen är det frukten som dominerar med mörka körsbär, björnbär, blåa plommon och några hallon. Här finns också lite örter. I eftersmaken dyker det upp några rosor och violer. En trevlig och bra syra noterar vi. Tanninerna finns där, men är ytterst beskedliga.
Betyg 4-
Ett gott och trevligt vin, som jag gärna dricker igen.

Hustrun valde: Paccheri - N’dujatomatsås - guanciale - fårricotta - parmesan.
Hon var mycket nöjd med detta.


Vi andra åt en handskuren tagliatelle med vildsvinsragu, parmesan och timjanolja. 
Riktigt gott!

Vi sammanfattar detta som ett mycket trevligt besök med riktigt goda italienska rätter. Lite roliga kombinationer. Vinlistan var spännande och för att vara en kvarterskrog rätt så omfattande.

Vi kommer garanterat återvända hit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar