måndag 29 juli 2024

La Poja 2011 från Allegrini

Viltköttbullar stod på menyn, då dottern med familj kom på besök. I källaren fanns det kvar en flaska av ett vin som tillhört mina absoluta favoriter, men som på senare år hamnat lite i skymundan. Det är vår enda kvarvarande flaska av La Poja. Årgång 2011. 

Producent är familjen Allegrini. Välkänd för de flesta amaroneälskare. Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane. Dom är en av de större producenterna i Valpolicella med en produktion på över miljonen flaskor. Sedan 2001 har dom också ett vinprojekt i Toscana.

Kvällens vin La Poja kommer från en vingård med samma namn belägen på kullen (berget) La Grola. Högst upp på La Grola på en platå ligger den 2,65 ha stora vingården La Poja på en höjd av 320 m över havet. 1979 planterades den med enbart Corvinadruvor.

Du som vill veta vad jag tyckt om tidigare årgångar klickar på resp årtal så får du mina tankar: 2003200420052006, 2007 samt 2009.

Druvorna är till 100% Corvina Veronese dvs samma druva som är ryggraden i amaronevinerna.
Efter skörden avstjälkas och krossas druvorna varsamt. Skalen får sedan macereras med musten i 9 dagar.  Malolaktisk jäsning ägde rum i november. Vinet har sedan uppfostrats på nya franska ekfat i tjugo månader, därefter femton månader på flaska innan det släpptes ut på marknaden.

Färgen går i en mörk rubinröd nyans, men med lite violetta och tegelbruna toner.
Vi möts av en stor och intensiv doft, där de mörka körbären dominerar. I mindre omfattning noteras både blåa plommon och skogsbär. Här finns också örter, kryddor, kakao och aningens sötlakrits.
I munnen möts vi av en varm, rätt så kraftig smak av främst mörka körsbär, som i sitt sällskap har mogna björnbär, blåa plommon, hallon och några svarta vinbär. Precis som i doften finns här några nypor örter och kryddor. Syran är alltjämt på alerten och tanninerna rejält avrundade, men inte mer än att de nafsar runt i munhålan. Eftersmaken är lång och där får de mörka körsbären sällskap av mörk choklad, sötlakrits och några droppar espresso. 
Det här är gott poå riktigt!! Jag förstår precis varför vi en gång i tiden var så hänförda av La Poja, däremot förstår jag inte varför jag slutade fylla på källaren med nya årgångar.
Betyg 4++
Flaskan köptes på SB 2015 för 449 kr. Just nu finns det inga flaskor av La Poja på SB.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar