tisdag 22 april 2014

Påskens Amrone. Det blev två!

Det blev två amarone som hamnade under luppen den gångna påsken. I Valpolicella, precis som i alla andra vinområden, spelar årgångarna stor roll. Min egna erfarenhet av amarone från 1990-talet och tidigare är starkt begränsad, men visst några från den legendariska årgången 1997 har det blivit. Av årgångarna under 2000-talet var 2002 ett katastrofalt år i Valpolicella. Många producenter avstod från att göra en amarone. Den enda jag druckit som varit bra är Le Ragose. Åren 2006, 2007 och 2009 är tre årgångar som vi håller högt.  Vi plockade upp två 06:or ur källaren.

2006 Le Ragose
Producenten Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet.
Vi har tidigare druckit 2002, 20032004 och 2005. Nu är det hög tid för oss att ta oss an 2006.
Druvorna är 60% corvina, 30% rondinella samt 10% övriga tillåtna druvor som, efter lång maceration (20-30 dagar) och ett inledande år på rostfritt stål, fått ligga till sig 4-5 år på slovonska botti.

Precis som de andra årgångarna vi druckit, så är doften lite diskret. Speciellt  strax efter upphällning. Men visst kan vi känna de typiska amaronedragen av mörka körsbär, mörka plommon, lite örter och aningens kakao. Inte så mycket torkad frukt som i många andra amaroneviner. En liten svag ton av russin finns det dock i bakgrunden någonstans.

Det här är ingen fruktbomb men ändå med amaronekaraktäristiska drag. Smaken är betydligt mer intensiv utan att för den skull vara överdimensionerad. Söta mörka körsbär och en lätt örtighet är det som vi omedelbart noterar.
Lite blåa plommon och en del björnbär kan vi också bocka av.
Lite stramar och något slankare än sina bröder och systrar i Valpolicella. Vi sätter plus för den uppfriskande syran och tanninerna. De senare är mjuka och behagliga, men ger likväl sig tillkänna på ett tydligare sätt än hos många andra amarone.
Eftersmaken är lång på amaronevis, med en härlig frukt, aningens örter och en lätt bitterhet i den mörka chokladen. Det är först i eftersmaken vi möter på den torkade frukten i form av russin och fikon. Inte så intensiv utan mer servil.
Den här amaronen går alldeles utmärkt att använda till maten. Gärna till vilt och med rotfrukter (palsternacka, jordärtskockor) som har ett liten söt ton i sig.
Betyg 4+
Köpt i Danmark av Carlo Merolli för 275 MUK.


2006 Costasera Riserva
Detta är en av Masis fem amaronevarianter. Riservan är den yngsta av dessa. Den första kom när det blev tillåtet med en Riserva d v s i och med årgång 2003. Vintankar tillhörde dom som köade utanför Systembolaget i Nordstan och kom lyckligt hem med en trälåda innehållande sex flaskor. Vi blev omedelbart frälsta och har inhandlat några flaskor av varje årgång sedan dess. 2003:orna har vi dessvärre druckit upp allihop. Vi har tidigare redogjort för våra intryck av följande årgångar: 2003, 2004 och  2005.


Riservan är en specialcuvée av Masis storsäljare Costasera.
Druvmixen är 70% Corvina, 15% Rondinella, 10% Oseleta och 5% Molinara. Jämfört med den vanliga Costaseran så har Riservan 10% Oseleta och motsvarande mängd mindre Rondinella. Druvorna till Riservan får torka 15-20 dagar längre än Costaserans druvor.
Riservan ligger 38-40 månader på Slovonska ekfat medan den vanliga Costaseran ligger 24 månader.


Redan när vi häller upp vinet på karaff så slås vi av den angenäma amaronedoften: mörka körsbär, aningens örter och en hel del torkad frukt. En liten pust av alkohol finns där. Vi häller upp i våra glas efter att vinet fått stå två timmar i karaffen. Samma doftintryck som tidigare men lite kraftigare och samtidigt lite elegantare. Den lilla spritiga doften har reducerats men inte helt.

I munnen får vi ett kraftfullt och smakrikt vin med söta mörka körsbär, en hel del torkad frukt ( russin, dadlar, fikon), katrinplommon och en del finmalda örter av hög klass. Trots kraften känns vinet inte särskilt tungt och det är nog den fina syran som med sin friskhet gör vinet förvånansvärt piggt. Ja, vinet känns nästan lite ungdomligt trots sina  åtta  år.
Här finns en del tanniner som är mjuka utan att vara mesiga. Eftersmaken är stor och riktigt lång. Den mörka frukten återkommer, den torkade frukten, lite russin men framförallt är det fikon och dadlar som tilltar, örterna blir mer markerade och så den lilla bittra chokladtonen på slutet. En amarone av högklass. Dock finns det en liten spritighet som inte vill ge med sig. Vi lämnar kvar ca 20 cl i karaffen. Sätter på en kork och låter vinet stå så till Påskadagskvällen. Vinet har tagit ett steg till, lite djupare i smaken och större elegans. Bäst av allt nu är alkoholen helt borta!!
Slutsats: Lufta vinet ordentlig om du dricker det idag. Alternativt vänta något år

Betyg 4+

Priset på Systembolaget är 473 kr. Nu är det årgång 2008 som gäller. Jag har redan inhandlat ett par flaskor och väntar med spänning på årgång 2009, som enligt vad jag skrev i inledningen skav vara en riktigt bra årgång.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar