torsdag 10 april 2014

Borgagården Torsdag

Det blev en tidig uppgång på torsdagen i förra veckan. Skidor, pjäxor och skidkläder i takboxen. Övrigt bagage därbak i bilen. Och så brodern, hans hustru, min hustru och jag själv. Kosan styrdes mot Borgafjäll på gränsen mellan Västerbotten och Jämtland. Vi hade bokat in oss i varsin stuga på Borgagården, en gästgivaregård i Borgafjäll. Vi hade ca 40 mils bilkörning framför oss.

Vi kom till Dorotea vid tolvtiden. Vi åt lunch på Görans konditori.
Hemlagade pajer som var riktigt goda blev vi serverade.
Vi kan verkligen rekommendera detta ställe!
Borgargården drivs av familjen Wahlgren.
Anneli, Per och de båda sönerna Johan och Erik.
Vi checkade in och gav oss omedelbart ut på en skidtur. Soligt, lite blåsig och alldeles underbart.
Vi hade bokat bord till 17.30 och bjöds på en fantastisk måltid.
Ingen dålig utsikt från vårt bord!

Vi startade med en trattkantarellsoppa med ripbröstbitar. Övergick sedan till en Renkalvytterfilé med fjällkantareller, sås på kalvfond & rödvin som serverades med en ungsrostad rotfruktspytt. Vi avslutade med Havtornsparfait med mandelflarn.

Per, som är den som har huvudansvaret för vinkällaren, föreslog två Bordeauxblandningar. Båda vinerna presenterades utförligt och på ett intresseväckande sätt. Vi provade de båda vinerna parallellt till de två första rätterna.
Le Défi de Fontenil
Producent är Michel Rolland. Vinet är gjort på Merlot till 100%. Området är Fronsac inte så långt från Saint-Emillion och Pomerol ett par mil öster om Bordeaux.

Lite fakta om vinframställningen
Komplett avstjälkning följt av jäsning i små ståltankar. Malolaktiskt samt lagring i 100% nya, franska Barriquer under 15-18 månader. Ingen klarning, ingen filtering.Marken har täckts med plast för att leda bort vattnet och tvinga rötterna att söka sig längre ner i jorden i sin kamp efter vatten. Detta har resulterat i att INAO,
som bestämmer vad man får och inte får göras enligt gällande regler i Bordeaux, beslutat att vinet inte får årgångsbetecknas och endast klassificeras som "Vin de table". Ett sjutusan till bordsvin!!
Michel Rolland har satt årtalet på korken och därmed rundat INAO.

Ett kraftfullt och smakrikt vin. Här finns en härlig mörkröd frukt  (körsbär, plommon, sv vinbär) som imponerar. Bra syra och rejäla tanniner, men ytterst behagliga. En lång eftersmak med trevliga fattoner, kakao och aningens lakrits
Det passade riktigt bra till såväl soppan som renfilén.
Ett vin att hålla utkik efter.

Betyg 4+
2008 Giusto di Notri
Producent är Tua Rita. 1984 köptes den här egendomen, som ligger i Suvereto i Toscana, av Rita Tua och Virgillo Bisti. Dom planterade omgående Cabernet Sauvignon och Merlot, men även i mindre skala en del andra druvor.

Vinet är gjort på druvorna: 60% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Cabernet Franc, och5% Petit Verdot.

Traditionell vinifikation med manuell Pigage under 15-18 dagar. Vinet lagras i 100% nya, franska Barriquer från Allier & Troncais under 14-20 månader. Buteljeras utan förgående klarning eller filtrering.
Doften är fylld av mörk frukt, främst svarta vinbär och björnbär.
Här finns också lite läder, multnande höstlöv, cederträ och cigarlåda.. Vi anar oss också till en flisa av en mintpastill samt lite grillade örter.
Det här vinet är betydligt stramar. Tanninerna biter på ett rejälare sätt. Jag vill ändå påstå att de gör de på ett civiliserat sätt. Min svägerska älskar den här typen av vin.
Den mörka frukten återkommer i smaken fast nu också med ett litet ljusare inslag av skogshallon och körsbär. Visst finns här en del örter, lite fat och en liten ton av viol. Bra syra. Eftersmaken är lång och den mörka frukten finns där hela tiden, men det smyger sig fram aningens vanilj, mintlakrits och svartpeppar.
Även det här vinet är riktigt gott och gör sig speciellt bra till vår renytterfilé. Vi är lite oense om vilket av de två vinerna som är bäst. Det blir dött lopp.

Betyg 4+

Vi avslutade kvällen med ett glas sött vin till vår havtornsparfait.

2005 Chateau Tirecul La Gravière.
Ett vin från Monbazillac några mil öster om Bordeaux. Den här vingården ligger på några sluttande kullar mot floden Dordogne.
Odlingen sker ekologiskt utan att vara certifierad.
Druvmixen är 50% Muscadelle, 45% Semillon och 5% Sauvignon Blanc. Vinet har legat runt 30 månader på fat av fransk ek (15% nya).

En vacker gyllengul färg lyser mot oss.
En ganska kraftig, komplex doft möter oss. Vi känner torkad frukt, saffran och lite citrusmarmelad.
Smaken är söt så klart. Den är detta utan att bli kladdig eller sliskig. Här finns en bra syra som bär upp vinet och samtidigt låter smaken av aprikoser, lemoncurd, honung och lite saffran komma fram.
Något för oss gottegrisar.

Betyg 4

Jag återkommer de närmaste dagarna med fredagens och lördagens mat- och vinupplevelser. Jag vill redan nu framhålla den mycket sympatiska prissättningen av vinerna. Grunden är ett prispålägg på 150 kr. Har vinet legat i vinkällaren så kommer naturligtvis ytterligare ett litet pålägg. Studera den här länken till Vinlistan och kommentera om det finns någon enda krog i Sverige som kan matcha dessa priser.!!

2 kommentarer:

  1. Imponerende researcharbejde og priser på vin, der ville være meget billige også i København ! Den italienske liste er noget nomenklatura-præget, dvs uden den samme følsomme research som Frankrig, men det kan være et spørgsmål om preference - både ejerens og publikums. Under alle omstændigheder yders anbefalelsesværdige italienere. Michelin siger ?

    SvaraRadera
  2. Här kan du läsa vad Michelin skriver http://www.borgagarden.se/default.asp?oewCmd=3&id=128197&archiveid=431&pageid=36909&path=

    Visst är Italienlistan lite mainstram och Frankrikelistan lite mer spännande.
    Det återspeglar nog deras preferenser. Priserna har ingen motsvarighet i Gbg, där pålägg för ordinära viner ligger på 300-400 kr och över 500 kr på de mer exklusiva vinerna

    SvaraRadera