söndag 13 april 2014

Borgagården Lördag

Tredje dagen på vår fjällsemester. Det soliga vädret från gårdagen har ersatts med moln. Det är dock nästan vindstilla, så vi klagar inte. Det blir en skidtur på Borgasjön i perfekta skidspår. Helt underbart.
Efter lunch besöker vi Fjällhotellet, som är ritat av Ralph Erskine på tidigt 50-tal. Vi får en rundvisning av hotellet ekonomiansvarig.
Den här väggmålningen upptäcktes bakom några gipsskivor.
Ralph Erskine är en av konstnärerna.

Vi startade med en bonus rätt bestående av Västerbottenpaj och Kalix löjrom.

Vår egentliga förrätt var Halstrad Pilgrimsmussla & Öring med en créme på jordärtskocka & schalottenlök.

Vi startade med en bonus rätt bestående av Västerbottenpaj och Kalix löjrom.

Vi drack till detta:

2008 Nébula, Gitton Père&Fils
Det här vinet kommer från området Pouilly-Fumé. Vi är då på den östra sidan om floden Loire. På den västra sidan ligger Sancerre. Vinet är gjort på Sauvignon Blanc till 100%.
Det här är ganska långt från de aromatiska Nya Zeeländska SB-vinerna. Här är stilen mer servil och elegant. Vinet har en pigg och frisk syra med smaker av lite krusbär, vinbärsblad, lime och ordentliga doser mineraler. Inga övertoner, utan vinet har underordnat sig maten (pilgrimsmusslan).

Betyg 4-Vår huvudrätt blev Oxfilé medaljonger, portvinsbrässerade stenmurklor, olivolje-/vitlökrostad mandelpotatis, kalvfond & rödvinsås.
En underbar rätt med en oxfile som är mycket smakrik och så härliga stenmurklor.
Vi provar två röda viner till detta. I mångt och mycket varandras motsatser. 
2010 Paisajes Valsalado
Vi har här en rioja gjord på druvorna 40% Tempranillo. 40% Garnacha, 10% Graciano och 10% Mazuelo. Druvorna kommer från en vingård (Valsalado) i närheten av Logrono.
Vinet har legat 14-16 månader nya franska ekfat.
Det görs 5  340 flaskor av det här vinet.

En modern rioja. Lite elegantare och lättare i sin personliga stil.  I doften kan vi känna lite mörk frukt, cederträ och en lätt rökig ton.
I gommen möter vi en trevlig mörk frukt, som vi kopplar till mörka körsbär, björnbär och med ett stänk av cassis. En viss kryddighet kan vi också notera. Alldeles mjuka och nätta tanniner.
Eftersmaken är medellång och här har frukten fått en ljusare ton.
Det här vinet låter också de läckra smakerna från maten komma fram och glänsa.

Betyg 4


2003 Le Clos des Fées
Nu dags för vinet som fullständigt tog andan ur mig. En veritabel fruktbomb med så mycket eleganta och komplexa smaker att man nästan tappar besinningen.
Producent är Hervé och Claudine Bizeul. Hervé har arbetat som sommelier, vinjournalist och vinhandlare innan han 1998 köpte den 7 ha stora vingården i Vingrau i Roussillon. Med åren har den växt till ca 30 ha. Vinodlingarna ligger några mil norr om Perpignan (inte så långt från Pyrenéerna och inte så långt till Medelhavet).


Vinet är gjort på lika delar Syrah, Grenache, Mourvèdre och Carignan. Vinet har uppfostrats i 18 månader på franska ekfat (nya).
Ett kraftfullt vin, men ändå med elegans och komplexitet. En koncentration av varm och mörk ljuvlig frukt, lite örter och med en liten fruktsötma i eftersmaken. Ett uns vanilj och spår av ek kan vi ana oss till. Vinet har de mjukaste och lenaste tanniner man kan tänka sig samtidigt finns här en friskhet som är upplyftande.


OK, det är kanske lite för kraftigt och smakrikt för den fina oxfilén, så jag drack Riojan till maten och sparade mitt glas med Le Clos des Fées för att avnjuta det på egen hand.
För mig var det här resans bästa vin och kanske t o m årets bästa så här långt. Det här ska jag leta efter!

Betyg 5


Vi avslutade måltiden med en chokladdessert. Vi drack till den ett glas portvin.
Varm intensiv doft av torkad frukt, katrinplommon och kryddor.
En liten, liten touch av sprit snirklar sig upp i luktorganen.
Smaken är söt med torkad frukt: fikon, katrinplommon, ett litet russin och några dadlar. Här finns också lite annan mörk frukt, kakao, och örter. I eftersmaken som är lång finns det en lätt spritighet och där dyker även en nötig ton upp.

Betyg 4


Vår sista kväll var så till ända. Söndagsmorgonen startades med frukost kl 8, för att snabbt få på sig skidorna och hinna med en tur på förmiddagen. Städning av stuga och utcheckning och återfärd till Skellefteå.


Ett stort tack till Anneli och Per för några fantastiska dagar med mat- och vinupplevelser i världsklass!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar