torsdag 17 april 2014

Gosset Grand Rosé

Det var bloggen Winepunk, som för tre/fyra år sedan fick in mig på spåret att köpa några flaskor av Gossets Grand Rosé Champagne. Dricka en av dom inköpsåret och låta resten ligga till sig i källaren. Detta är en NonVintage, så det gäller att själv märka upp vinerna med inköpsåret. Efter några år finns där en liten samling med lite olika inköpsår. Dom blir faktisk lite mer eleganta med åren, även om elegansen från början räcker långt.
Det hade således blivit dags för 2014 års inköp. Ganska omgående testade vi av "årets flaska".
Du som vill se vad jag skrivit tidigare år kan klicka på följande länkar : 2012 och 2013
Gosset är det äldsta champagnehuset. Verksamheten startades 1584. Importören Divine har en del intressant om Gosset på sin hemsida.Druvblandningen är Chardonnay 58%, Pinot Noir 35% och Pinot Meunier 7%.
Det är alltid en blandning av tre årgångar som ingår.
Vilka tre årgångar som ingår i de flaskor som finns på SB har jag inte lyckats klura ut.

Färgen har en lätt organgeljus ton.

Champagnen behöver en stund i glasen för att doften ska bli tydlig, men efter ett tag kommer en nästan förförisk doft av ljusröda bär emot oss. Det är en blandning av smultron, hallon och jordgubbar, kanske mest jordgubbar. Lita krossade snäckskal samt en förbivirvalande fläkt av blodgrape.

Smaken är torr med en ungdomlig friskhet. Liksom i doften är det de röda bären som dominerar, fast nu mer smultron än jordgubbar. Friskheten kommer från den pigga syran som vi förknippar med röda äpplen. Det finns också flera stänk av kalkhaltiga mineraler.Eftersmaken är ganska lång och där tillkommer lite rostat bröd, men framförallt finns där en läcker liten bitter ton av blodgrape i kombination med blodapelsin.

Det här är bara så gott. En absolut favorit bland roséchampagnerna. Varje år levererar den en underskön lyxkänsla.
Enda invändningen är väl priset då. På "Bolaget" kostar den 469 kr.
Min rekommendation blir ändå att ska du kosta på dig något riktigt lyxigt, fira något väldigt speciellt så är Gosset Grand Rosé ett givet val.

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar