torsdag 12 mars 2015

2006 Serra della Contessa, Benanti

I helgen blev det ett vin från Sicilien. Jag har en gång tidigare druckit just det här vinet, då var det årgång 2001. På senare år har jag allt mer kommit att uppskatta viner från Sicilien, så det är inte utan en viss nyfikenhet som vi drar korken ur den här flaskan.
Producent är Benanti. Vingården ligger på Siciliens östkust i närheten av samhället Catania, mellan Messina och Syracuse. Druvorna hämtas från den vingården som är belägen vid Monte Serra i kommunen Viagrande. Vinet är en blandning av druvorna Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio.
Vissa av druvstockarna har en ålder på upp till 100 år. Andelen Nerello Mascalese utgör mellan 70-80%.  Utan att ange någon tid så skriver Benanti på sin hemsida att macerationstiden är lång och att den sker tillsammans med druvskalen på 52 hl ekfat. Vinet får jäsa på stora ekfat och får sedan mogna runt tolv månader på 225 l ektunnor. Slutligen får vinet vila upp sig runt ett år på flaska innan det ska ut på marknaden.
Färgen har en ljus rubinröd ton. Nästan transparent.

 Det doftar av röda och mörka bär. En lätt jordig anstrykning, aningens rostade fat och en finstämd kryddighet. I bakgrunden känns ett visst floralt inslag.

I gommen känns vinet slankt, lite stramt och faktiskt fortfarande ungt.
Det första vi möter är en god bärkompott på körsbär och skogsbär, lägg till blåa plommon och en grabbnäve kryddor och örter. Det är den livliga syran som får vinet att kännas ungt. Tanninerna tar rejäla tag i gommen. Eftersmaken är hyggligt lång och där kommer lakrits, en hel del mineraler som får oss att tänka vulkanjord, mera bär fast nu av lite rödare sorter och lite sommarblommor.
Vi får än en gång bekräftat att på Sicilien finns det mycket gott vin. Vi gillar den här Benantivarianten och dricker den gärna igen.
För tillfället finns den inte på Systembolaget, men den brukar dyka upp då och då. Vi skall självklart göra ett köp när nästa årgång kommer.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar