tisdag 25 augusti 2015

2007 Crozes-Hermitage Alain Graillot

En av de ljumna augustikvällarna i förra veckan, när det låg en entrecote från Tjolöholm på grillen hade vi plockat fram det här vinet från norra Rhone. Numera är det inte så ofta det blir viner från de lite norra delarna av Rhonedalen. Vi har mestadels hållit oss till de södra. Vi drack en 2006:a för dryga tre år sedan. Vi var måttligt imponerade, vilket du kan läsa om här. Våra förväntningar är därmed inte så höga.

Alain Graillot äger 23 hektar vinodlingar, varav ca 20 i Crozes-Hermitage, precis utanför staden Tain l´Hermitage i byn Pont de l´Isère. Alla druvorna skördas för hand och får sedan macerera i 5 dagar innan den alkoholiska jäsningen tar fart. Vinerna jäses på burgundiskt vis där hela klasar åker i tanken. Vinet lagras mestadels på gamla ekfat och 1/3 av vinet lagras endast på ståltank för att behålla den rena frukten. 
Källa Ward Wines


Vi låter vinet få någon timme i karaff innan vi häller upp det.
Vinet är gjort på druvan Syrah till 100%.

Färgen är mycket mörkröd, med lite nyanser av blålila. Här och var skiftar den i lite mörkbruna toner.

Doften är inte påträngande, men ändå tydlig. Vi hittar en del mörk frukt, lite charkuterier, örter och något som vi associerar med pinjeträd.

I gommen tar vinet för sig på ett mer påtagligt sätt. Smakerna blir tydligare. En viss mognadston har vinet börjat få. Vi får en rejäl dos mörk frukt i form av blåbär, björnbär, lite plommon och körsbär. Några rejäla nypor vitpeppar och lagerblad. I mellanpartiet hittas rökta charkuterier och lite rått kött.
Syran är fortfarande hyfsat pigg. Tanninerna är klart närvarande, lite avrundade i kanterna och karaktärsfulla. Eftersmaken är något längre än medel. Den mörka frukten finns där, men nu i sällskap av lite sötlakrits, viol och provencalska kryddor.

Vinet befinner sig i en bra drickfas nu. Perfekt till vårt grillade kött.

Betyg 4-

Vi har ytterligare någon flaska kvar. Vi betalade knappt 190 kr när vi köpte den här flaskan 2009(tror jag). Idag är priset 199 kr och årgången är 2013. Det verkar finnas hyggligt med flaskor runt om i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar