lördag 12 september 2015

2011 Roccolo Grassi Superiore och skördearbete

Vintankar skördar frukterna av vårens och sommarens arbete.
Nu hänger den röda och gula löken på torkning.














Potatis av  sorten Amandine. Finns ingen läckrare för att ugnssteka.


2011 Roccolo Grassi Valpolicella Superiore
I söndags följde vi Island och Lagerbäcks kvaläventyr. 
Detta gjorde vi tillsammans med en av de bästa Superiore vi känner. Den levererade strålande som vanligt.
Fotbollsmatchen var dötrist, men Island till EM-slutspel applåderar vi.

RG:s Valpolicella Superiore är ett vin jag provat ett flertal årgångar av. Klickar du på resp år så ser du vad jag tyckt om just den årgången: 200420052007 och 2008.
Det är så att jag av någon anledning missat ett par årgångar, men nu dags för 2011:an


Vad som omgående slår mig är den härliga friskheten det här vinet har. Detta parat med elegans och komplexitet är ju något av vinmakaren Marco Sartoris signum.
Visst finns det dofter och smaker som påminner om amarone, men det är inte ett försök till imitation, utan den har sin alldeles egna charm.

Druvblandningen är den samma som i deras amarone och recioto dvs 60% Corvina, 15% Corvinone och 20% Rondinella och 5% Croatina. 40% av druvorna torkas under 20 dagar före pressning. Vinet lagras efter vinifieringen i franska ekfat varav 1/3 är nya och 2/3 är använda 2-3 år. Alkoholhalt 14,5%.

2011:an känns ung, men inte för ung. Den behöver någon timmas luftning för att komma till sin rätt, men då levererar den på ett utmärkt sätt.
Här finns söta, mörka körsbär, torkad frukt, örter och mörk choklad i såväl doft som smak.
I munnen tillkommer lite mera av mörk frukt, lite krossade körsbärskärnor och en fin ton av mocca.
Lite tanniner, av den mer snälla arten, men tillräckligt för att bjuda det där härliga lilla motståndet som vi uppskattar. Den alerta syra kan inte nog poängteras.
RG:s Superiore har få övermän. I vår bok en av de allra bästa

Betyg 4+

Våra flaskor är privatimportertade. Vi betalade 20 euro +frakt+sv alkoholskatt. Vi hamnar då på drygt 220 kr. På Systembolaget är priset 361 kr.

4 kommentarer:

  1. Hur går man tillväga när man privatimporterar? Är själv nyfiken på att börja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Gör enligt nedan

      1 Tag kontakt med den producent eller vinhandlare du vill köpa av och gör en beställning. Samt betala dina viner.

      2 Kontakta ett transportföretag typ DHL. Ofta kan säljaren hjälpa till med att hitta en lämplig transportör

      3 Fyll sedan i SKV 5386 ”Anmälan Införsel-Privatperson-Alkoholskatt” och skicka in den.

      4 Betala den framräknade alkoholskatten i punkt 3 till PG 950671-8

      5 När du fått besked att varorna kommit till Sverige fyller du i SKV 5302 och skickar in den till Skatteverket. Detta ska göras inom 5 dagar efter att varorna kommit till Sverige.

      Lycka till

      Radera
    2. Stort tack! Skulle du kunna tipsa om några producenter med bra viner där det lönar sig med privatimport jämfört med systembolaget?

      Radera
    3. Några av de bästa amarone görs utav Brunelli.
      Deras Inferi och Titari kostar på Systembolaget 644 kr resp 764 kr.
      Hos Brunellis kostar dom 36 euro resp 44 euro. Dom har dessutom en hel del andra trevliga viner
      Fraktkostnader enligt nedan och så kom ihåg alkoholskatten
      Shipping Costs:
      6 bottles € 42,00
      12 bottles € 52,00
      18 bottles € 62,00
      24 bottles € 72,00
      36 bottles € 92,00




      Sweden

      Radera