onsdag 23 november 2016

2009 Barolo från Fratelli Revello

Det här vinet dracks tidigt i höstas. Ett blogginlägg påbörjades, men saker kom emellan. Vinet håller en god klass, så det är verkligen hög tid att färdigställa det här inlägget.
Vingården Fratelli Revello i La Morra, Piemonte, drivs idag av bröderna Carlo och Lorenzo Revello. Under 50-talet ägdes marken av byns församling S. Martino di La Morra medan verksamheten hyrdes ut till farfar Revello med söner. Till en början såldes druvorna av till större producenter och först 1967 gjordes den första egna produktionen. Tidigt 90-tal tog Carlo och Lorenzo över driften från sin far och farbror. Sedan dess har de arbetat hårt med att minska skördeuttag såväl som experimenterat med nya tillvägagångssätt, allt för att skapa dagens komplexa och välgjorda viner. 
Källa Xwines hemsida
I deras portfölj ingår Dolcetto, två Barbera-viner, ett Langhe Nebbiolo, ett Langhe Rosso samt fem olika Barolo-viner.
I år har det hänt en del saker med vingården. Så här skrev Paola på Brosow-Revello i en tråd på vinforumet Fine Wines
Hej Vinälskare!
Har följt era inlägg och bestämde mig för att förklara litet!
Som ni redan har förstått så har Carlo och hans bror delat på sig i år. Vi har köpt en ny vinkällare i La Morra och vi är redan i full produktion. Mycket riktigt så vill Carlo och vår son Erik, som gick ur Albas enologiska skola i våras, ändra litet på stilen, modernt arbete på vinfältet med greenharvest etc.etc men vinificeringen i vertikala pumpover tanks som framkallar mer elegans, lagring görs i stora ekfat 'botte' 2500l. österrikisk och slavonsk ek. Av Barolo crulägena har Carlo behållit Rocche dell Annunziata och Giachini. När vi delade oss nu i år fanns det mycket oetiketterade flaskor på lagret, och de flaskorna blev också delade 50/50 de flaskorna har kommit ut på marknaden med nya etiketten men med gamla korken, man får inte fylla om, De nya Barolo Carlo Revello &Figli vinerna kommer att komma ut i Februari 2017 med Carlo Revello Kork, nu på marknaden finns redan Dolcetto 2015, Barbera 2015 och Nebbiolo 2015 alla Carlo's buteljering i nya vinkällaren. 
Tack för mig och trevlig Söndag.
Paola Brosow-Revello


Detta är deras enklaste Barolo. Druvan är så klart Nebbiolo till 100%, som kommer från vingårdar runt byn Annunziata.
Druvstockarna är planterade mellan 1960 och 1993.

Druvorna pressas och genomgår en fyra dagar lång maceration. Jäsningsprocessen äger rum under 10 dagar på ståltankar. Vinet får ligga till sig runt 24 månader på franska ekfat, varav 20% är nya och 80% redan använda.

I doften känner vi lite röda bär, blåa plommon, örter, läder och någon liten ton av viol. Inte så kraftig doft, men ändå tydlig.

I munnen är det en hyfsat slankt vin med en viss strävhet som vi har att göra med. Jag vill inte kalla det ungt, men inte heller moget. Det finns en väldigt trevlig fruktkompott med hallon, körsbär, blåa plommon som främsta smakmarkörer. En ordentlig syra med lite lingontoner. Tanninerna biter lite mer än att bara smånafsa, men blir ändå inte alltför närgångna. Här finns en del örter, lite mineraler och några droppar espresso. Eftersmaken något längre än medel.
En god och bra prissatt Barolo.

Betyg 4

Det här vinet ingick i en låda vi köpte från Xwine.se. Priset låg några tior under 300 kr. Idag är det årgång 2012 som säljs.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar