lördag 11 mars 2017

Palmer Brut Millésime 2008 och krabbpaj.

I lördags plockade vi fram ett paket med krabbklor. Lite mek är det med att knäcka klorna och rensa ut köttet, men fasligt gott blir det. Vi hittade för några år sedan ett recept med päron och ädelost på Arla recept. Detta har blivit lite av vår favorit.

Vi drack till detta  Champagne från Palmer & Co.
Palmer & CO är ett stort kooperativ med fler hundra odlare som tillsammans äger 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947.
På Palmer & Co består odlingarna av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%. Den exakta mixen varierar från årgång till årgång. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims.Brut Millésime har blivit lite av Vintankars favorit av Palmer&Co  olika champagner. Genom att klicka på resp årtal kan du läsa vad vi tyckt om resp år: 199620002002 och 2005.

Till Brut Millésime 2008 har det använts 50% vardera av Chardonnay och Pinot Noir.
Den har legat drygt sex år på sin jästfällning innan den degorgerades.

Här finns en frisk, ungdomlig doft av gul-gröna äpplen, en liten citrus ton, rostat bröd, lite mineraler och aningens hasselnötter.
Smaken är präglad av en frisk ungdomlig ton. Helt annorlunda än den 2002:a, som vi drack i början på året och som hade tydliga mognadstoner. I 2008:an är det gröna äpplen  typ Granny Smith som omedelbart dominerar intrycken i gommen. Efterhand tonas dessa ner och då framträder lite citrus (lime och mandarin), mariekex och snäckskalsmineraler. I eftersmaken dyker det upp lite tropiska frukter. Visst är den ung och visst finns här en rejäl syra och visst kommer den att utvecklas. Något stort är på gång. Tror vi.

Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar