lördag 24 juni 2017

2014 Hilltops Shiraz, Clonakilla

Månadens vin på forumet finewines.se har under juni månad varit ett australiensiskt shirazvin.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.

I junimånad har det varit ett vin från producenten Clonakilla. Geografiskt befinner vi oss i Canberra District. Vingården startade upp 1971 av den irländske immigranten Dr  John Kirk. Clonakilla var den första vingården i Canberra som började sälja vin kommersiellt. Nu är det sonen Tim som har huvudansvaret för verksamheten.
Det här vinet är enbart gjort på druvan Shiraz. Druvorna kommer från fem vingårdar i Hilltops District runt Young på de sydvästra sluttningarna i New South Wales.

Färgen är redigt mörk nästa blå-röd-violetta nyanser.

Idag känns vinet väldigt ung och behöver nog några år i källaren för att komma till sin rätt. Ändå finns här en hel del som jag uppskattar.

I doften är det den mörka frukten tillsammans med vitpeppar och rostade ekfat som dominerar. Även små pustar av espresso, plommon, tobak och rått kött noteras.

I gommen har det en svalare och slankare framtoning än vad jag förväntade mig av en aussie-shiraz. Här finns massor av mörka bär såsom björnbär, blåa plommon, sv vinbär och några körsbär. En hygglig samling kryddor (främst peppar) och örter. Lite steniga mineraler, försiktiga violer och rått kött noteras. En ordentlig syra och välpolerade tanniner ger vinet en bra ryggrad. Medellång eftersmak med lakrits, espressokaffe och någon lite grönare beska (paprika?).
På det hela ett ganska trevligt vin, men saknar något som får igång mig. Roligt att ha provat. En av de två flaskor jag köpte ska få vila i källaren ett par, så får vi se vart den tar vägen. Dricker det gärna igen, men avstår från att köpa fler flaskor, men som sagt roligt att ha provat.
Betyg 4-

Priset på SB är 249 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar