Producenten Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68.
Färgen fascinerar mig alltid med sin varma lingonröda nyans.
I doften finns en fin samling av röda bär: hallon, lingon, tranbär och lite lättsamma toner av ljusröda körsbär. En diskret ton av rosor finns det också. Mer försiktig nu än när vi senast drack den. Kryddor och mineraler kan vi också bocka av.
Samma friskhet trots att det börjat infinna sig lite mognadstoner. Samma härliga slankhet som vi alltid fascinerats av. De röda bären från doften dyker också upp i gommen, då vi tar första klunken. Örter, vulkaniska mineraler, någon liten ton av röd citrus förhöjer intrycken. Aningens lakrits i eftersmaken. Tanninerna finns där och nafsar i munhålan på ett behagfullt sätt. Så gott!
Betyg 5-
Occhipintis viner köper jag i Köpenhamn hos den gemytliga mat- och vinaffären Cibi e Vini. Minns jag rätt betalade jag dryga 200 DKK för Frappato 2012. Den är slutsåld sedan länge, men nu är det årgång 2016 som gäller till priset 265 DKK.
Just nu finns inget av vinerna på "Bolaget", men jag vet att de till och från dyker upp. Dom brukar ta slut fort så det gäller att vara rask på tangenterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar