torsdag 16 augusti 2018

2014 Valpolicella Superiore, Brunelli

Suget efter kraftiga och lite maffiga viner har varit lågt den här långa och heta sommaren. Nej istället har fokus riktats mot lite lättare viner. Häromveckan drack vi just ett sådant. En Superiore från Brunelli och året 2014.
Valpolicella Superiore och Ripasso. I denna klass hittar vi allt ifrån enkla viner kring 70 kr till stora komplexa viner för 300 – 500 kr. Den gemensamma nämnaren är att alkoholhalten är högre än i Valpolicellan och då vinerna inte får släppas till försäljning tidigast minst ett helt år räknat från 1 januari efter skörd så har de flesta Valpolicella Superiore även lagrats på ekfat. Utifrån ett lagringsperspektiv är det viktigaste att det finns en bra syra, taninner och frukt i det unga vinet. Dessa faktorer beror på skördeårets väder och vinets kvaliteter. Generellt sett är alla enklare Valpolicella Superiore bra ungefär tre år efter skördeår och de mer komplexa och dyrare når sin topp efter fem till sex år efter skördeår. I sällsynta fall kan Valpolicella Superiore lagras upp till tio år med fantastiskt utveckling. Detta gäller för de absolut bästa producenterna och topp årgångar.
Ni som regelbundet läser min blogg vet att Valpolicella och Amarone ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Vintankar har med åren fått en särskild relation till Brunelli och deras viner. Detta resulterade i att jag under 2017 hade ett samarbete med Alberto Brunelli, vilket möjliggjorde att jag varje månad berättade om vad som hänt på vingården samt presenterade deras viner. Klicka på länken så hittar du mina bloggonlägg Brunelli 2017.

Den ungefärliga druvmixen är Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone(10%). Brunelli använder inga torkade druvor till sin Superiore. Den har fått tillbringa runt ett år på 50 hl stora fat av Slavonsk ek.

Det här vinet ska serveras lite kylt. Under vinterhalvåret tycker jag 14 kanske 15 grader kan vara lämpligt, men i somras prövade jag, efter råd från Alberto, att servera det runt 12 grader. Det blev helt perfekt att sitta och smutta på i den ljuva sommarnatten och funkade alldeles strålande till lätta kycklingrätter och sallader. Visst är det så att det gått åt några flaskor den här sommaren. Nu har vi endast en flaska kvar.

Förra sommaren var det 2013 vi drack och vad vi tyckte om den kan du läsa här.

Jag tycker inte den här årgången avviker så mycket från 2013. Det är många av karaktärsdragen som går igen.
Ett tämligen lätt och slankt vin, men som ändå har en hel del karaktär. Vi charmas av den friska och lite syrliga körsbärsfrukten som understöds av en fin örtsamling. Vi kan också hitta lite blåa plommon, någon liten nötig ton och så unset viol alldeles i avslutet. Det är ändå den härligt friska och rena körsbärsfrukten som vi tar till oss.

Betyg 4-

Dessvärre kan vinet inte köpas hos Systembolaget. Våra flaskor är köpta direkt från vingården. Vi betalade 10  euro inkl frakt, men så tillkommer den svenska alkoholskatten på ca 20 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar