tisdag 22 september 2020

2008 Blanc de Blancs Leclère-Massard

I förra veckan hade vi en liten hemester (i den mån en pensionerad lärare kan ha det). Det blev ett par dagars cykling utmed Göta Kanal. Vi avverkade sträckan Sjötorp-Tåtorp med boende på ett trevligs vandrarhem i Hajstorp. Soligt men väldigt blåsigt bjöds vi vädermässigt på. En mycket trevlig upplevelse som vi starkt rekommenderar. 

På väg tillbaks hem till den nordhalländska kustbygden stannade vi till vid Falbygdens ost och försåg oss rikligt med diverse godheter. Väl hemma bjöd den sena eftermiddagen på riktigt "kyrkbänksväder", så vi öppnade en flaska champagne. Var det sommarens sista riktigt fina dag?


Vi köpte i våras en trepack med champagner från året 2008 som VinTillMat importerar. Vi har så härlångt hunnit med Gaudriller Cuvée Prestige.Riktigt bra. Ja så bra att vi fyllde på med några flaskor.

För en månad sedan var det dags för 2008 Millésime Brut från Driant-Valentin. Inte alls så tokig, men vi håller Gaudriller några snäpp högre.
Nu dags för den sista i den här inköpta trion.

Leclère-Massards vinfält ligger några km öster om Vertus. Odlingarna sköter dom själva, men får hjälp av kooperativet i Vertus med själva vinifieringen.
Vi dricker deras Blanc de Blancs och är således gjort uteslutande på druvan Chardonnay. Den har fått ligga närmare nio år på sin jästfällning innan den degorgerades och fick då en dosage på 8g/liter.
Färgen går i en ljusare gul nyans med lite gröna stråk. Massor av små fina bubblor.
En ganska så tydlig doft av mogna äpplen med ett inslag av fallfrukt når oss omgående.  Här finns en del citrus och tydliga mineraler i form av krossat grus, krita och snäckskal. Aningens honung dyker upp alldeles i slutet. Det här verkar lovande.
I munnen är den frisk med en bra syra. Det här är en 2008 som redan nu bjuder upp, men visst finns det utvecklingspotential. Precis som med doften startar det med gula lite mogna äpplen, som tämligen omgående får sällskap av en citruskompott. Även i smaken är mineralerna tydliga (sten och skolkrita). Några gula stenfrukter noteras liksom en delikat mandelton och aningens honung. I avslutet dominerar grapefrukten. 
Riktigt god redan nu!!
Betyg 4
Priset på Systembolaget är 387 kr, vilket måste anses som ett bra pris för en champagne av den här kalibern.

Ja då har vi provat alla tre flaskorna i det här paketet. Tre väldigt goda champagner från året 2008. Vi håller Gaudriller Cuvée Prestige som nr 1 knappt före Leclère-Massard Millesime. Beställningsnummer på SB 78518 och priset 1 416 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar