lördag 14 november 2020

Blanc de Noirs från Paul Déthune

 Hösten är verkligen här. Det mörknar allt tidigare på kvällarna. Det är för årstiden förhållandevis varmt, men det hjälper föga då vädret är grått, grått, grått...... Pandemin tilltar i styrka. Själva håller vi oss på vår kant. De enda vi umgås med nu är andra i samma åldrar, som lever efter samma regler som vi själva gör. Dom kan vi drista oss till att ta långpromenader med. Det låter deppigt värre, men vi ska väl inte klaga för mycket. Vi har ju varandra, vi är friska och vårt första barnbarn (14 dagar gammalt) får vi bilder och videos på nästan varje dag.

Vi plockade häromkvällen fram en flaska bubbel. En av våra absoluta favoriter. Det finns åtskilliga blogginlägg som jag skrivit om Paul Déthunes Blanc de Noirs. Det är förmodligen den champagnen jag bloggat mest om.

Paul Déthunes champagner har med tiden blivit mina favoriter. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer gör dom. Jag har provat sju av dom: Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut, Cuvée Prestige, Millésime2008,  Cuvée A L´Ancienne 2008 samt deras Rosé. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där. 

Det här är en champagne gjort på endast Pinot Noir druvor, som vuxit på odlingslotten Les Crayeres. Den har fått jäsa på ekfat och därefter fått tillbringa en kortare tid på ekfat innan den buteljerades i april 2016. Den görs alltid på en årgång och det betyder att denna flaska är gjord på druvor som skördats 2015. Den har efter buteljeringen fått ligga nästan 30 månader på sin jästfällning innan de degorgerades i september 2018.

Den har en fin guldgul färgton. Ja nästan att det går åt en rödguldaktig ton.

I doften hittar vi en samling röda bär, röd citrus, någon ört, lite rostat bröd, grus och stendamm och en aningens nötig ton. Fin och tilltalande doft.
Är doften fin och trevlig blir det ännu bättre då vi smakar på den. Torr så klart. Det startar med smultron, jordgubbar, tranbär och några hallon. De röda bären följer oss igenom hela smakpaletten, som efterhand kompletteras med mandariner och blodapelsin. Fortsätter med aprikos och persika, en liten fin brödaktig ton, unset vanilj, sten och skolkrita. 
Syran är stor utan att bli vare sig närgången eller påfrestande. Jag förknippar den med syrliga, röda äpplen. I avslutet får vi en del blodgrape.

Detta är helt enkelt på ren göteborgska görgott!!
Betyg 4+
489 kr fick jag betala för mina flaskor.
Paul Déthune gör ibland sällsynta besök i "Bolagets" sortiment och då alltid i beställningssortimentet. Jag köper mina flaskor av Franska Vinlistan. Jag har aldrig haft någon strul utan allt funkar exemplariskt. Jag bor nära Göteborg och har valt att hämta ut mina flaskor hos Best i Kallebäck. Fraktkostnaden dit ingår.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar