torsdag 15 juli 2021

Ruffino en digital vinprovning del 2. 5 röda viner.

I slutet på juni hade jag förmånen att få vara med på en virtuell vinprovning av sju viner från producenten Ruffino. Jag har i del 1 skrivit om Ruffino och de miljösatsningar dom gör samt om två viner som ingår i serien Aqua di Venus. Ett rosé och ett vitt.

Nu är det dags att skriva om de fem röda vinerna som ingick i provningen. Två av vinerna är vad som kallas supertoskaner dvs vin gjort i Toscana på internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Syrah. De tre andra vinerna är viner med beteckningen Chianti Classico (med den berömda svarta tuppen som symbol). 


Vi börjar med två viner som kan inordnas i vad som kallas Supertoskaner.

2016 Alauda
Ett helt makalöst vin. Vi ställer oss upp och gör vågen. Sanslöst gott och som nu befinner sig i ett underbart drickfönster.
Det här vinet är gjort på druvorna Cabernet Franc (45%), Merlot (45%) och Colorino (10%). Druvorna kommer från Ruffinos allra finaste vingårdar i Montemasso och Poggio Casciano belägna någon mil söder om Florens.
Druvorna skördas så klart för hand. Först är det Merlot som skördas sedan Colorino och slutligen Cabernet Franc. Colorino-druvorna behöver nästan vara lite övermogna för att komma till sin rätt. En selektering av druvorna görs vid skördetillfället och ytterligare en i vineriet innan jäsningsprocessen dras igång, som äger rum på ståltankar. Varje druvsort vinifieras var för sig. De får också en extra lång tid tillsammans med skalen och förs därefter över till barriquer av ek, där musten får vila i cirka tre månader innan det slutligen blandas. Det färdiga vinet får tillbringa nästan 24 månader på en blandning av nya och en-gångs-använda ekfat. Slutligen får det ytterligare fyra månader på ståltank innan det buteljeras.
Första årgången av det här vinet var årgång 2011

Färgen är tät och går i en djup rubinröd ton med några skiftningar i violet.

Redan i doften väcks våra förväntningar om ett stort vin. Det börjar lite försiktigt med läder, blyertspenna, jord och aningens tobak, men rätt omgående är det den delikata mörka frukten som tar över. Vi kan också notera en liten kryddighet, kakao och aningens vanilj.

Det är i gommen det växer till något stort. Så in i bänken gott med sin härliga frukt, där de blåa plommonen, mörka körsbären, mogna björnbären och fina svartavinbären är så delikata. En finstämd ört- och kryddighet förhöjer smakupplevelsen. Tillräcklig syra ger friskhet. Mjuka och lena tanniner. I eftersmaken, som är något längre än medel, tillkommer mörk choklad, någon droppe espresso, aningens sötlakrits och en servil ton av vanilj.

Ja jisses vilket vin det här är. 
Betyg 5-
Dessvärre finns vinet inte på SB.

2017 Modus IGT Toscana. 
Ett trevligt och gott vin. Visserligen inte i närheten av Alauda, men ändå väldigt gott.

Det här vinet är gjort på i stort sett lika delar Sangiovese, Cabernet Sauvignon och Merlot, som vuxit på vinstockar i vingården Poggio Casciano. Första årgången var från 1997, men hade föregåtts av 10 års experimenterande av vilka internationella druvor som gör sig bäst i Toscana. Ruffino kom fram till Cabernet Sauvignon och Merlot var bäst, men i viss mån även Cabernet Franc.
De tre druvsorterna vinifieras var för sig. De handplockas, pressas varsamt och jäsningen äger rum på ståltankar. Skalen får efter jäsningen urlakas under 10 dagar. Det är först därefter som vinerna blandas och får ligga till sig i tolv månader på 225-liters barriquer av fransk ek. Ytterligare sex månader på ståltank innan det buteljeras.

 Färgen går i en mörkare rubinröd nyans.

Doften börjar med läder, cigarlåda och jord för att efterhand tas över av mörk frukt. Liter örter och kryddor noteras liksom aningens vanilj, balsamico samt någon liten rostad ton. Väldigt trevlig utan att vara stor.

I munnen är det den mörka frukten i form av blåa plommon, körsbär, björnbär, några blåbär samt unset slånbär som tar befälet. Här finns en del örter och kryddor. Syran och de endast smånafsande tanninerna bjuder ett försiktigt motstånd. I eftersmaken tillkommer lite svarta vinbär, mera körsbär, små doser av mörk choklad samt unset lakrits.

Ett gott och matvänligt vin, som nog kan utvecklas en del.
Betyg 4
På SB kostar vinet 339 kr och finns i beställningssortimentet.

Så var det dags för de tre Chianti Classico-vinerna. Riserva Ducale Oro är en gammal bekant. De andra två kommer från vingården Santedame.

Chianti Classico DOCG
Precis som i så många andra vinregioner i Italien omgärdas Chianti Classico av en mängd regler. Nedan finns några av de viktigaste.
Geografiskt.
Druvorna måste vara odlade i någon av de nio kommunerna: Barberino Val d’Elsa, Castellina in Chianti, Castelnuovo Berardenga, Greve in Chianti,  Poggibonsi, Radda in Chianti, San Casciano Val di Pesa och Tavernelle Val di Pes.
Druvor.
Minst 80% måste utgöras av Sangiovese och de återstående 20 procenten ska vara Colorino, Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon and Merlot. Gröna druvor är förbjudna sedan 2006.
Kategorier.
Gran Selezione.
Druvorna kommer från vinproducentens egna gårdar. Kortaste lagringstid är 30 månader varav tre kan vara på flaska.
Riserva
Kortaste lagringstid 24 månader varav tre kan vara på flaska.
Chianti Classco.
Kortaste lagringstid är runt ett år eller till oktober året efter skörd.

2016 Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione. 
Detta är som jag skrev ovan en gammal bekant. Under 1990-talet och under det första decenniet på 2000-talet köpte jag regelbundet en kartong och drack en flaska om året. Av någon anledning upphörde den traditionen i och med årgång 2004. Du som vill läsa mina tankar årgång om 2004 klickar här
Det här är ett vin gjort på Sangiovese (83%), Merlot (12%), och Colorino (5%). I stort sett samma druvmix som årgång 2004 hade. Druvorna kommer från vingårdar i Gretole och Santedame. Även detta stämmer överens med årgång 2004. Traditionen är stark. Detta är ett av Ruffinos flaggskepp.
Varje druva och vinfält vinifieras var för sig. Jäsningen äger rum på ståltankar och i cirka 10 dagar, därefter skalmaceration i ytterligare 10 dagar. Vinet får sedan ligga runt 12 månader på cementtankar för att sedan pumpas över till stora ekfat där det får ligga i ytterligare 12 månader. Slutligen får vinet 12 månader på 225-liters barriquer av fransk ek innan det buteljeras. 

Färgen går i en rubinröd ton med några violetta stråk ut mot glaskanten.

I doften hittar vi till en början blyertspenna, tobak och lite läder, men körsbären tar över efter en stund förstärkta med några blåa plommon, lite örter och kryddor samt aningens viol, kakao och grusig sommarväg.

I munnen är det körsbären som dominerar initialt, men ju längre tid i glasen desto mer nyanser framträder. Blåa plommon, skogsbär och någon vinbärston bygger upp den fina frukten. Ja även lite rödare toner framträder typ hallon Örter, kryddor, svarta oliver och aningens mineraler typ sten tillkommer. Bra syra och stadiga tanniner. De senare blir inte alltför närgångna utan småbiter lite försiktigt i munhålan. Eftersmaken är medellång och där återkommer de mörka körsbären och får nu sällskap av mörk, lite bitter choklad, aningens lakrits och en trevlig ton av violer. Eken finns där, men är inte alltför påträngande. Jag upplever att den tillför ytterligare en dimension till vinet. 

Betyg 4-
På SB går den lös på 299 kr. Enligt SB:s hemsida är det 2015 


Vi avslutar med att prova två viner från vingården Santedame belägen strax väster om byn Castellina in Chianti. En vingård som brukas enligt ekologiska odlingsprinciper. Här ligger också ett vackert kapell som innehåller en berömd fresk av Jungfru Maria, därav vingårdens namn. Detta tillhörde en gång i tiden klostret Benediktine-ordern och var en plats där pilgrimer på väg till Rom kunde övernatta.

2016 Romitorio di Santedame, Gran Selezione
Romitorio har en egen liten historia. I början på 1980-talet var druvan Colorino på utdöende. Ruffino upptäckte ett Colorino-fält på egendomen Santedame alldeles till ett gammalt stenhus känt som "Romitorio". Dom gjorde en supertoscan med hög andel Colorino och bl a Merlot i början på 1990-talet. Produktionen av detta vin upphörde runt 2005. Cirka tio år senare lanserades Romitorio igen, men nu som en Gran Selezione.
Ett vin gjort på druvmixen Sangiovese (90%) och Colorino(10%). Druvorna handplockas så klart och pressas varsamt. Vinet får jäsa i tio dagar på ståltankar, där sedan en tiodagars skalmaceration fortsätter. Vinet får sedan vila upp sig i 30 månader varav 24 på stora ekfat.

Färgen går i en djup, mörk rubinröd ton med en nästan svart rundel i mitten på glaset.

I doften noterar vi till en början läder och jord, som tämligen omgående övermannas av en en underbar doft av mörka körsbär. Blåa plommon och skogsbär cirkulerar i bakgrunden. Små instick av kryddor, skog, aningens vanilj och dammig grusväg tycker vi oss kunna ana.

I munnen växer det här till något stort. Här kombineras kraft, djup och elegans. Så himmelskt gott att vi utnämner det här till årets Chianti, så här långt.
Det finns en läcker mörk frukt där körsbär, blåbär och björnbär spelar huvudrollerna. Något litet plommon och hallon har smugit sig in. Här finns också några små nypor örter och kryddor. Trevlig syra och lite bitande tanniner känner vi också. Eftersmaken är medellång med mera körsbär/blåbär/björnbär men det tillkommer mörk choklad, några körsbärskärnor, unset vanilj och lakrits.
Betyg 4++
Dessvärre finns ine det här vinet på SB


2019 Chianti Classico Santedame.
Vi avslutar med en ung och ganska enkel Chianti Classico i dess renaste form. Att den är enkel betyder inte att den är vare sig banal eller dålig. Den är ganska okomplicerad och rakt på sak. Det där enkla vinet som gör sig så bra till en pizza.

Den här Chiantin är gjord på Sangiovese (80%) och resterande 20 procent är andra Chianti Classico-druvor: The grapes that may contribute to the blend must be recorded in the national register of vine varieties of MIPAAF authorized by the Region of Tuscany, starting from native varieties, such as Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Colorino, Fogliatonda, Malvasia Nera, Mammolo, Pugnitello, and also major international varieties, such as Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.

Vinet får jäsa på ståltankar, där det också få macerera med skalen i tio dagar. Då den malolaktiska jäsningen upphört får vinet ligga kvar ett par månader på ståltankarna innan det buteljeras.

Vi konstaterar att vi har ett ungt och mycket friskt vin i våra glas. Ett vin som är tänkt för snar konsumtion och inget som ska lagras någon längre tid. Med detta sagt upplevde vinet som lite mer utvecklat dag två.

Färgen går i en djup rubinröd ton med en en liten mörkare ton mitt i glaset.
I doften känns körsbär av en liten rödare sort än vad vi känt i de andra vinerna. Vi tycker oss också kunna ana någon krydda, regnvåt jord,  tobak och röda plommon.
I munnen har det en härlig friskhet med syrliga röda körsbär som främsta indikator, men också aningens jordgubbar och tranbär. Visst lite öret finns det också. Härlig syra och småbitande tanniner.

Betyg 3+
På SB verkar det vara årgång 2018 som säljs till 169 kr.

Sammanfattning.
Det glädjer oss att Ruffino satsar på ett ordentligt miljöarbete både ute i vingårdarna och inne i vinkällaren. Vinerna som vi fick smaka var också av allra högsta klass. Allt från det enklaste till det mest exklusiva imponerade på oss. Två nya favoriter fick vi också. Supertoscanen Alauda och Santedame Chianti Classico Riserva Gran Selizione. Världsklassviner!!

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar