Ni som följer bloggen vet att Valpolicella är det vinområde som ligger mig närmast om hjärtat, men jag har några andra områden och druvor jag gärna återvänder till. Vi gjorde så häromveckan. Det var då druvan Dolcetto från en magisk vinmakare som fick visa upp sig. Några dagar senare ett vin från Montalcino, ett annat vinområde jag håller högt.
Två favoriter i repris med andra ord.
2019 Dolcetto Alba, Elio Altare.
Familjeegendomen Elio Altare är belägen i hjärtat av Piemonte med 10 ha i La Morra, Castiglione Falletto, Monforte och Serralunga d'Alba. Årliga produktionen består av 70 000 flaskor fördelade mellan 12 olika viner, med fokus på vingårdsbetecknad Barolo: Arborina, Cannubi och Cerretta.
Elio Altare anses inte bara vara en av de moderna legendarerna i Piemonte utan tillhör även en av Barolos pionjärer från den omtalade grupp av vinmakare under namnet "Barolo Boys" som i början av 80-talet var banbrytande med ny teknik vid vinframställning i såväl källaren som ute på vinfälten. Elio Altare har alltsedan dess fortsatt arbeta på familjeegendomen med att utforska och experimentera för att få fram naturliga viner som reflekterar dess ursprung, med hjälp av ekologisk praktik, vilket bland annat innebär ingen filtrering eller klarning inför buteljering, allt för att bevara vinets naturliga uttryck.
2003 beslöt sig äldsta dottern i familjen, Silvia, för att arbeta tillsammans med sin far Elio och hon har succesivt tagit över allt större delar av ansvaret. Familjen Altares filosofi har alltid varit att med respekt för naturen skapa det allra bästa från varje enskilt vingårdsläge.
Källa: Importören Carovin AB:s hemsida
Jag har tidigare skrivit om årgångarna 2017 och 2018. Klicka på årtalet så får du mina tankar.
Druvorna kommer från vinstockar som har en ålder på mellan 20 och 40 år. Macerationen med skalkontakt varar två till tre dagar enligt Elio Altares hemsida. 16 timmar enligt importören. Jäsningen äger rum på ståltankar och där får vinet också ligga i 10 månader innan det buteljeras.
Vi möts av en doft som är präglad av mörka körsbär, örter, aningens nypon och någon viol. Ingen kraftig doft precis. Mer åt det försiktiga hållet, men ändå tydlig.
I munnen är det slankt med en trevlig syra. De snärtiga tanniner tar för sig i munnen på ett behagfullt sätt. Här finns en fin blandning av såväl mörka som ljusa körsbär, lite örter och kryddor, aningens steniga mineraler och ett floralt avslut av violer och rosor. Så gott. Kommer säkert så förbli så i flera år till.
Betyg 4+
Det här är en av de absolut bästa Dolcetto jag druckit. Har du aldrig smakat Dolcetto, så är den här absolut värd att prova. Finns på SB i beställningssortimentet för 204 kr.
2013 Brunello di Montalcino,Caprili.
Det här är en Brunello jag upptäckte på ett Gambero Rosso Event i Köpenhamn januari 2013. Just då fanns det inte tillgängligt via Systembolaget, men några månader sedan lanserades det på "Bolaget". Vi var så klart snabba och skaffade oss några flaskor och ett
blogginlägg kom strax därpå.
Familjen Bartolommei köpte i mitten på 1960-talet egendomen Caprili i Montalcino i sydvästra Toscana. De planterade omgående sangiovese grosso av klon brunello. 1978 kom deras första Brunello di Montalcino. Idag omfattar verksamheten 58 ha varav 15,5 är planterade med vinrankor. 14,5 ha av dessa är Sangiovese Grosso, som används för att producera Brunello di Montalcino och Rosso di Montalcino. Den återstående hektaren är planterade med några gröna druvor. Dom gör också en riserva samt två vita viner. Ansvaret för verksamheten har sedan några år tillbaks Giacomo Bartolommei.
Ytterligare lite fakta:
Hård selektering av druvor, avstjälkning och spontanjäsning på ståltankar som pågår under tre/fyra veckor. 36 månaders lagring på stora fat av slavonsk ek och därefter fyra månader på flaska innan det börjar säljas.
En härlig, rätt så komplex doft möter oss omgående då vi drar korken ur flaskan. Det börjar med läder och jord, men det står inte långt på innan de friska körsbären tar över. Efterhand tillkommer det skogsbär, medelhavsörter, grusig sommarväg, skolkrita, aningens svart te och rosor.
Det är fortfarande ett ungt vin, som lämnat barnaåren bakom sig och är på väg in i tonåren. Här finns en härlig friskhet som präglar vinet. Precis som i doften är det körsbären med en syrlig ton som dominerar i gommen, men också skogsbär, blåa plommon och tranbär gör sig gällande. En finstämd samling örter och kryddor förhöjer smakintrycken. I den hyfsat långa eftersmaken kan vi notera, mörk choklad, sötlakrits och aningens rosor och viol. Även här närvarar de härliga körsbären. En ordentlig och trevlig syra bildar tillsammans med de stadiga tanninerna en ordentlig ryggrad samtidigt som de aldrig blir alltför närgångna.
Vi förstår precis varför vi föll för det här vinet en gång i tiden. Suveränt gott helt enkelt. Och viss finns det mer utveckling att vänta in.
Betyg 4++
På SB är det årgång 2014 som gäller till 331 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar