söndag 18 juli 2021

2009 Caloetto från Le Ragose

 Det var dags för Italien att spela semifinal i fotbolls EM för herrar. Vår vana trogen när det gäller internationell fotboll är att göra detta i sällskap med ett glas Amarone.

Tidigare i våras lanserade importören Vino Conoscenza en låda med tre olika amarone från Le Ragose. Alla från året 2009. Vi slog till och kunde för en tid sedan hämta ut det här trevliga paketet på vårt lokala Systembolag.
Vi drack den "vanliga" amaronen till invigningsmatchen och så klart blev det ett blogginlägg som du kan läsa här. Nu är det dags för amarone nummer två i den här samlingen. Vi bestämde oss för att det fick bli Caloetto.

2006 var den första årgången av Caloetto. Druvorna kommer från den del av vingården som är högst belägen (dryga 400 m ö h). Druvmixen är densamma som i deras "husamarone" dvs 50% Corvina, 20%Corvinone, 20% Rondinella och 10% av blandade druvor . Druvorna mognar något senare, så skörden sker vanligtvis i skiftet sep/okt. De får sedan ligga på tork fram till skiftet jan/feb. Vinet får åldras först 6-12 månader på stålfat och sedan två till tre år på sk tonneaux (5 hl) av fransk ek.
Jag hyllade årgång 2006 här och årgång 2007 här.

Jag håller Le Ragoses "vanliga" Amaroe väldigt högt inte minst för sin något slankare stil. Caloetto är lite mer fruktdriven och går i en lite mer kraftfullare stil, men med bibehållen friskhet och elegans. Helt enkelt en alldeles lysande Amarone.
Vi möts omgående av en stor och omfamnande doft med massor av mörk frukt. En stilfull samling örter och kryddor kan vi notera liksom aningens kakao och unset söt piptobak.
Det är när vi tar den första klunken, som vinet verkligen möter upp till våra högt ställda förväntningar. Här har Le Ragose låtit kraft, elegans och den underbara balansen samsas till ren amaronemagi. Detta är inget annat en fantastisk amarone med sin kraftfulla och intensiva fruktsmak (mörka körsbär, björnbär, blåa plommon, hallon). De fina örter och kryddorna, där svartpeppartonen utmärker sig. Den finstämda syran och de lena tanninerna bjuder på ett försiktigt motstånd. Och på detta en eftersmak som tar andan ur oss med den lilla bittra tonen av riktigt mörk choklad och körsbärskärnor parad med söta mörka körsbär och aningens torkad frukt.
Betyg 5-
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 666 kr.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar