tisdag 10 januari 2023

Champagne Paul Déthune: Princesse (Cuvée Prestige) och Les Crayères Blanc de Noirs

Så är då julhelgerna överstökade. Det har blivit skralt med bloggande och istället har tiden ägnats åt familjen. Det har så klart blivit en del godsaker vi druckit och det bästa och mest intressanta dyker de närmaste dagarna upp i några olika blogginlägg. 
Först ut blir två champagner från Paul Déthune. 

Ni som har följt bloggen en tid vet att Paul Déthune tillhör mina absoluta favoriter. Det är kanske den odlare i Champagne som jag skrivit flest blogginlägg om. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. I oktober 2022 blev dom certifierade som "organic farming". Knappt 60 000 flaskor fördelade på elva olika cuvéer gör dom. Jag har provat sju av dom: Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut, Cuvée Prestige (Princesse), Millésime2008,  Cuvée A L´Ancienne 2008 samt deras Rosé. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där. 


Cuvée Prestige eller "Princesse des Thunes".
Jag håller deras Cuvée Prestige med namnet "Princesse des Thunes" som en av de allra bästa. Jag har skrivit om följande basår: 20052008,  2011, 2013 och 2014 

Det är en champagne gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay. Den här flaskan är gjord på skörden från 2013, då den buteljerades i april 2014. Reservvin ingår med 30% från 30 olika årgångar. Vinifieringen äger rum på ekfat. Reservvinet har legat på 34 hl stora ekfat. Det har fått drygt fyra år på sin jästfällning innan det degorgerades i juli 2019. Dosagen uppgick till 5 gr per liter.
Det har gått drygt två år sedan förra flaskan. Precis lika god nu som då dvs en helt enastående champagne. Så fräsch, så frisk och så smakrik.
I doften hittar vi gul/gröna äpplen. Kanske mer gula än gröna idag. Lite citrustoner finns det liksom  inslag av rostat bröd. En hel del gula stenfrukter kan vi notera och även några florala toner samt ett icke obetydlig inslag av nygrusade trädgårdsgångar.

Visst är doften inbjudande och trevlig, men det är när vi smakar på den som vi vill att det aldrig ska ta slut. Friskheten och komplexiteten samt inte minst den förträffliga balansen gör det här till en sagolik champagne.
Det startar med en härlig samling gula äpplen, men här finns också en del toner av gröna äpplen samt några instick med röda lite syrliga äpplen. Några röda bär gör sig påminda i form av smultron, jordgubbar och några tranbär. Sedan dyker i omgångar upp nötter, rostat bröd, aprikoser och persika samt mandariner och blodapelsin för att mynna ut i ett blodgrapesbett i avslutet.
Helt fantastisk idag. Den kan nog utvecklas lite till och klarar säkert många år i källaren, så den lycklige behöver inte ha bråttom.
Betyg 5-


Les Crayères Blanc de Noirs. 
Har jag förstått saken rätt är detta det senaste tillskottet i Paul Déthunes portfölj. Samtliga druvor kommer från ett vinfält planterat med Pinot Noir och vinstockarna har en ålder på ca 50 år.
En fasligt god champagne med en härlig friskhet, som alldeles nyligen lämnat den riktiga ungdomen bakom sig utan att för den skull vara i närheten av att betraktas som mogen. Å visst har den potential att utvecklas en hel del till.

Det här är en champagne gjord på endast Pinot Noir druvor, som skördades i september 2014. Jäsningen ägde rum på 205-liters ekfat, där det sedan fick ligga kvar fram till des det buteljerades i april 2015. Det har sedan fått ligga på sin jästfällning i dryga fem år fram till juli 2020, då den degorgerades och fick en dosage på 5 g per liter.

Den nästan lite förföriska doften börjar med toner av äpplen, lite röd citrus, gula stenfrukter, några röda bär, daggvåta grusgångar, ostronskal, krita och brioche. Och så en floral kyss av jasmin, syren och inte minst kaprifol. 
Väldigt läckert!!

I gommen växer den ytterligare. Alltjämt samma härliga friskhet. De gula och gröna äpplena tar omgående kommandot, men syra från röda äpplen tillstöter omgående. Mandariner, blodapelsin och lime bjuder på en underbar citruskompott. Sedan nås vi av en omgång röda bär: smultron, syrliga jordgubbar, hallon och tranbär. De röda bären gör sin entré när tempen i glasen gått upp någon grad. Aprikoser, gula plommon och persika ger små finstämda toner åt anrättningen. Aningens mineraltoner av krita, ostronskal och krossat grus bygger på komplexiteten. Syran är stor och elegant. Eftersmaken längre än medel.
Riktigt, riktigt gott!!
Betyg 5-

Det är bara att vara tacksam att Franska Vinlistan levererar dessa läckerheter till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar