onsdag 29 november 2023

2020 Les Abymes, Savoie, Domaine de Chevillard

Savoie är ett vinområde som passerat under min radar. En sökning på min blogg visar att det finns endast ett blogginlägg med ett vin från Savoie. Tidigt i höstas dök det upp en möjlighet att köpa en vinlåda med sex olika viner från vindistriktet Savoie.  Det var importören Pompette som erbjöd viner från producenten Domaine de Chevillard. Vi gjorde en beställning och i förra veckan testade vi den första flaskan.
Savoie ligger i den sydöstra delen av Frankrike, söder om Genèvessjön vid gränsen mot Schweiz. Ett mycket kuperat område med dalar som som fragmenterar området. Ett ganska så svalt klimat präglar också området. 75% är vinerna i Savoie är vita viner.
De gröna druvorna dominerar med lokala druvor såsom Jacquère, Altesse (Rousette) och Rousanne. På den röda sidan är det Mondeuse, Gamay och Pinot Noir som spelar störst roll.
Domaine de Chevillard omfattar idag cirka 10 ha i hjärtat av Combe de Savoie runt byarna Saint Pierre d´Albigny och Saint Jean de la Porte. Vinmakare är Matthieu Goury. 2016 tog han över familjens egendomar. All odling sker enligt ekologiska (organic) principer. Odlingarna ligger i branta sydliga och sydvästsluttande vinmarker med jordar av märgel och kalk. 
Vinifikationen sker alltid genom naturlig jäst och sedan lagring i ett år på gamla ekfat.

"Les Abymes" är till hundra procent gjort på druvan Jacquère. Druvorna kommer från en enda vingård, där stockarna har en ålder på 40 år. Vinfältet är beläget på 450 m höjd.   
Druvorna skördas för hand och pressas omedelbart i en antik vertikalpress från Champagne. Musten jäser på gamla fat med naturlig jäst och får sedan vila i elva månader på 225-liters ekfat.

I den friska doften hittar vi gott om gröna äpplen, gråpäron, mogen citrus, gula stenfrukter och krossad sten. En liten nätt floral ton smyger sig fram efter en stund.

I munnen känns det friskt med en bra syra. Precis som i doften noterar vi gröna äpplen, citrus och grå päron. De gula stenfrukterna känns nu som persika, nektariner och lite plommon. En fin örtighet liksom gula blommor noteras också. En tydlig mineralitet med krita och sten dyker främst upp i den medellånga eftersmaken.
Ett trevligt och gott vin.
Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar