söndag 10 februari 2013

Bröllopsdag med champagne och hummer.

I fredags var det dags att fira 28-årig bröllopsdag. Det har sedan 20 år tillbaks varit tradition att göra detta med hummer och champagne. Vi avnjuter hummern på enklast tänkbara sätt d v s helt naturellt. Vi plockar på fredagsmorgonen ut två humrar ur frysen. Från källaren letar vi rätt på en flaska champagne, som åker in i kylskåpet. Nu är det bara att invänta kvällen.

1996 Duval-Leroy.
Duval-Leroy har sedan starten 1859 hållit till i Vertus i hjärtat av "La Cote des Blancs". Enligt deras hemsida är odlingsarealen runt 200 ha. Chardonnay är huvuddruvan.
Duval-Leroy är fortfarande ett familjeägt företag som leds av Carol Duval-Leroy.

Den här cuvéen har Carol Duval-Leroy döpt till " Fleur de Champagne". Enligt etiketten har hon personligen valt den till "high class restaurants" och uppenbarligen även för Vintankarhemmet.
Den är gjord på druvor från sex grand cru-byar: Chouilly, Oger, Avize, Aÿ, Bouzy och Verzenay - och hembyn Vertus, klassade som premier cru. Druvblandningen är 79% Chardonnay och 21% Pinot Noir.
Färgen är läckert mörkt gyllengul. Direkt efter upphällningen visar den upp en härlig mousse, med små fina bubblor, som snirklar sig upp från botten mot ytan.
Det doftar av mogna gula äpplen, lite bröd och en svag ton av nötter eller nougat. Ingen stor påträngande doft utan snarare lite försiktig och elegant.
Smaken känns mogen, slank och torr. Vi känner samma gula äpplen som i doften.  Det finns lite citrus, inga stora mängder men ändå tydligt. Mineralerna drar iväg mot snäckskal  och ger den här champagnen lite extra karaktär
. Naturligtvis finns här fortfarande en del syra, men den känns mindre påträngande än vad den gjorde för snart två år sedan, då vi senast drack den. Jag undrar om den inte är nära sin peak nu.
En riktigt god champagne, som ger oss lite lyxkänsla. Den matchade dessutom våra humrar på ett excellent sätt.

Betyg 4+


Den här köptes för ett par år sedan för 399 kr hos Systembolaget.

2 kommentarer:

 1. Gratulerar! Låter som en fin skumpa och 1996 är inte direkt en dålig årgång att fira med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Kul att återigen ta del av era dryckesval och att bloggen lever.

   Radera