lördag 16 februari 2013

Champions League+Amarone=Sant

I veckan som gick drog Champions League igång med sextondelsfinaler. Matchen med stort M den här veckan var utan tvekan mötet mellan Real Madrid och Manchester United. Det blev en lika spännande och bra match, som vi fotbollsnördar hade hoppats på. Ni som följt min blogg under något år vet att till slutspelsmatcherna i CL, så dricks det Amarone i Vintankarhemmet. Frågar du oss så är det den ultimata upplevelsen: CL-fotboll och Amarone.

Innan fotbollsmatchen drog igång så hann jag med ett spinningpass och en halvtimma i gymmet på motionscentralen i Fjärås. Innan jag åkte iväg, så öppnade jag en flaska amarone och hällde upp två glas. Ur kylen plockade jag fram parmesan- och gruyèreost.

2007 Amarone della Valpolicella, Marion.
Öster om Verona ligger den lilla dalen Marcellise, där en ny vinstjärna har vuxit fram: Marion.
Gården är på 8 ha och man gör ca 35 000 flaskor per år. Gården drivs av Stefano och Nicoletta Campedelli tillsammans med Stefanos broder Marco.
Vi öppnar den första flaskan av Marions Amarone av årgång 2007. Vi provsmakade den vid vår resa med Clubamarone våren 2011.
Vi har skrivit om besöket hos Marions här. Vi har sedan på hemmaplan provat många av Marions andra viner bl a CaltoTeroldegoBasvalpolicella och Superiore.

Druvsammansättningen är Corvinone 45%, Corvina gentile 25%, Rondinella 20% samt 10% av Croatina och andra druvor. Druvorna plockas i september och fick sedan torka i 3-4 månader. Jäsning sker under 40-50 dagar och därefter tappades vinet upp på 225 liters fat av slovensk ek, där det lagrades i ca 36 månader. Ytterligare lagring på flaska i tolv månader innan det släpptes ut på marknaden.I glaset har vi ett vin med en intensiv rubinröd färg med lite violetta stråk ut mot glaskanten.
Doften är hyggligt stor och kraftig på amaronevis. De obligatoriska mörka körsbären finns där förstås och de kompletteras med björnbär och torkad frukt (plommon, fikon, russin). I början är det körsbären som dominerar, men ju mer tid vinet får i glaset så sker en vandring från körsbär mot torkad frukt. Det finns ett inslag i doften som man inte så ofta stöter på i amaronevinerna. En svag ton av skogssvamp är det bästa sättet jag kan beskriva det på. Inte oangenämt på något sätt. Det ger Marions Amarone ett speciellt signum
I munnen får vi en kompott av körsbär, skogsbär och torkad frukt. Eftersmaken är lång och utdragen, mot slutet dyker peppar, örter och lite lakrits upp. En stark ton av russin finns där hela tiden utan att övergå till russinsötma. Detta beror nog på syran som finns och ger vinet en friskhet. Redan nu har det en mjuk och rund smak. Behöver jag säga att allt är ytterst väl balanserat och i en harmonisk samklang. Alkoholhalten är 15,5% och av detta känner man inte den minsta antydan.
En riktigt god amarone som känns drickfärdig redan nu, men som garanterat kommer att leva i många år. Ja, det finns nog möjlighet till ytterligare utveckling mot en än större elegans.

Våra hårdostar var det perfekta komplementet. Det här är som ni förstår ett stort och mäktigt vin. Inget man klunkar i sig, utan här tas det små sippar och emellanåt är man där och nosar lite försiktigt. Doften är en ren njutning på egen hand. Ett stort glas (20 cl) varade hela matchen.

Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar