söndag 16 juni 2013

Zinfandel. Det var ett tag sedan!

Brodern bjöd på mat och ställde upp med två olika Zinfandel.

2010 Old Vine Zinfandel, Girard

Doften är en blandning av björnbär, blåbär, lite viol och en del kryddor. Ganska stor och lite svulstig doft, som känns aningens parfymerad.
Smaken innehåller lite av varje. Mörk frukt i form av björnbär, mörka körsbär och lite blåbär. Lite kryddor mest  peppar och kanel. Ett litet blommigt inslag av violer. Vinets starka sida är syran som är frisk och fräsch och får alla smaker att harmonisera med varandra samtidigt som det håller tillbaka det som lätt skulle kunnat bli för syltigt och yppigt. Små finlemmade tanniner. En trevlig eftersmak där frukten blandas ut med lite mörka plommon, lakrits, eukalyptus och mörk choklad. Alkoholhalten på 15% är helt inbakad i frukten.


Druvorna skördas för hand i slutet av september från vingårdarna Blue Ridge och Morgan Vineyards på Mount Vaca samt Godward Vineyard i Calistoga. Musten jäser på temperaturkontrollerade ståltankar. Druvorna pressas och musten genomgår malolaktisk jäsning. Vinet lagras därefter 14 månader på franska och amerikanska fat (85/15) varav 40% är nya fat, 40% 1-åriga fat och 20% 2-åriga fat.

Vinet kostar 159 kr på SB och nu är det årgång 2011 som gäller.
Betyg 4-


2009 Sonoma Zinfandel Seghesio

Vi har en druvsammansättning med 90% Zinfandel och 10% av Petit Sirah och Carignan. Druvorna kommer från lite olika lägen som familjen Seghesio äger i Sonoma County.
Importör är Lidby Vinhandel och dom ger följande information på sin hemsida:
Åldern på stockarna spänner mellan 8 och 50 år och skördeuttaget hålls mycket lågt. Druvorna jäser på tankar av rostfritt stål och efter cirka 10 dagars macerationstid dras vinet över på ekfat. 75 % av eken är amerikansk och 25 % är fransk, cirka 10 % av faten är nya varje år. Mognadslagringen uppgår till 10 månader.


Doften är ganska typisk Zinfandelbetonad: Stor och omfamnande med björnbär, hallon, blåbär och vanilj i förarsätet.
Smaken går lite i samma riktning. Yppigt, fruktigt och på gränsen till lite syltigt. Björnbären och hallonen dominerar. Här finns en viss pepprighet i kombination med lite örter. Efter ett tag kommer det fram en del plommon (blåa), lite syrliga körsbär och cassis. De syrliga körsbären är grundstommen i den syra som räddar vinet och gör det trots allt anstädigt gott. Snälla, mjuka tanniner gör vinet lite småflirtigt. Eftersmaken är hyggligt lång och här blir faten tydliga. Vanilj, choklad, lite rostat kaffe och en lakritspastill avrundar smakintrycken.

Betyg 3+

Vinet kostar 179 kr och finns i de flesta SB-butiker i vårt avlånga land.

Det fanns en tid då vi drack en hel del Zinfandel. Våra smakpreferenser är idag på väg åt ett annat håll. Vill vi ha fruktbomber, riktiga kraftpaket så blir det i Vintankars fall Amarone och några giganter med grenache som bas finns i favoritboxen.
Vi har noterat hur vi det senaste året har låtit oss influeras av en del skånska vinbloggare och alltmer börja dricka strama, slanka, mineralstinna viner. Vart är vi på väg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar