söndag 22 december 2013

2009 Rubbjano Lacrima di Morro d´Alba DOC

Återigen dags att titta lite närmare på ett vin jag testade på en provning med viner från den dansk-italienske vinhandlaren Carlo Merolli. Du hittar lite om själva provningen här. Ett par av vinerna var så pass intressanta att jag gjorde en beställning av Carlo och plockade upp dom vid mitt senaste Köpenhamnsbesök.

I fredags valde vi ett vin på en druva som vi inte har någon erfarenhet av: Lacrima. Denna druva odlas nästan bara runt byn Morro d´Alba i Marche.

2009 Rubbjano Lacrima di Morro d´Alba DOC

Producent är Piergiovanni Giusti. Ett par mil norr om Ancona huserar den här producenten. Druvan är till 100%  Lacrima.

Här får vi ett vin med en mycket tät och mörkröd färg med lite blålila stråk ut mot glaskanten.

Doften är kraftig och packad med mörka bär och örter. Det finns en aromatisk ton som domineras av blommor framförallt är det rosor, men även en blyg viol finns där någonstans. På något lustigt sätt sänder dofterna signaler om ljumna sommarkvällar.
En mycket speciell doft. Inte alls oangenäm.
Det första som möter smaklökarna är de mörka skogsbären, men här finns också lite syrliga körsbär. Strax därpå en del örter och mineraler. Allt inslaget i ett blommigt packet. Vinet är mjukt och lent med helt avrundade tanniner. Det finns en frisk syra som räddar det här från att gå över styr. I den medellånga eftersmaken känns en hel del lakrits, men också en liten lätt sötma. Vinet fullkomligt omfamnar oss med sin personliga charm.
Vi prövar vinet under två dagar och tycker vinet tappat något av sin charm dag två. Ett mycket speciellt vin, som inte liknar något annat vi smakat, men vi gillar det här.

Betyg 3+

145 MUK vill Carlo ha för detta.

Vid en sökning på SB:s hemsida så visar det sig att i beställningssortimentet finns det ett par saker att välja på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar