måndag 23 december 2013

Champagne och lite julstök.

Så har då familjen börjats samlas inför julen. Båda barnen kom i fredags. Dottern från Bryssel och sonen från Ängelholm. Olika falla ödets lotter.
Julstöket är i full gång. Fast i ärlighetens namn har vi inte så många måsten längre, när det gäller maten. Skinkan köper vi färdigkokt och griljerar den själva. Lax och sill köper vi färdiggjorda. Dottern och jag gjorde köttbullar idag. Vi är nöjda med resultatet. Barnen gör en gubbröra och för min egna del återstår att göra en Janssons frestelse samt att plocka fram lite port ur källaren.

Igår blev det en fiskgratäng på bergtungafiléer och räkor. Vi firade in julen med en flaska champagne.

2002 Millésime, Legraas & Haas.
Den här producenten håller till i Chouilly, en av Grand Cru byarna. Vill du veta mer om producenten så klickar du här. Vi köpte våra flaskor på SB för 325 kr på hösten 2009. 

Vi har en champagne som till 100% är gjord på druvan Chardonnay. Vi drack den vid två tillfällen under 2012. Du kan läsa om detta här och här.
Kvällens flaska är den sista.

Vi möts av en frisk doft, där de gula äpplena och citrusen dominerar. Här finns också en del mineraler som på minner oss om musselskal.


Smaken är torr, dock inte knastertorr, och frisk. Det första vi tänker på är äppelsmaken. Den lite syrliga tonen man känner då man äter Transparentblanc-äpplen som inte nått full mognad. Även tonerna av citrus är påtagliga liksom den av mineraler.
Vi kan också ana oss till lite melon. Även om smaken känns frisk så tycker vi att det tillkommit lite mognadstoner sedan förra året.
Bra syra. Fin mousse. Lättdrucket. Champagnen lät också fiskrätten spela huvudrollen.
I eftersmaken kommer en liten läcker bitterhet som avslut. Blodgrape.
Det här var vår sista flaska, dessvärre. Varje gång vi druckit av den har vi gjort tummen upp. Även om den börjar visa lite mognad, så är vi övertygade att den kommer att hålla i flera år till.

Här på västkusten visar termometern på +6 grader. Någon vit jul är inte att räkna med i år.
Det är bara att hålla tillgodo med vad som bjuds och så satsar vi på gemenskapen istället.

VI ÖNSKAR ALLA VÅRA LÄSARE
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar