måndag 19 maj 2014

Lite betraktelser från Rom.

I torsdags satte sig paret Vintankar på flyget till den eviga staden Rom. I sällskap hade vi våra goda vänner J och C. J hade nyss fyllt 50 år och aldrig varit i Rom, så vi som varit där ett par gånger fick äran att följa med.
Vad vi upplevde för tre år sedan hittar du i fyra avsnitt med start här.

Vi checkade in på vårt hotell Ponte Sisto på torsdag eftermiddag. Ett trevligt hotell med bra läge. Vi kan verkligen rekommendera detta.

Snabbt ut på stan. 10 minuters promenad. Över Piazza Campo dei Fiori och på bakgatorna till Piazza Navona, där hittar vi en liten restaurang. Ägaren sitter själv och spisar pasta. Vi slår oss ner beställer in var sin pastarätt.
Det blir pasta carbonara, pasta amatriciana och pasta funghi porcini. Enkla rätter à 8 euro stycket, men ack så välsmakande.

Ägaren propsade på att vi absolut skulle dricka en Nero d´avola:
Good price-good wine. Vem kan stå emot detta? Inte Vintankar i alla fall. Åtminstone inte när en sympatisk krogägare på en italiensk familjerestaurang framför det i all välmening.

2012 Calu Nero d´avola.
Producent är Villa Grisa, vars vingårdar ligger på en höjd av 300-500 m över havet på. Vi befinner oss på den nordvästliga delen av Sicilienn i byn Sambuca di Sicilia. Lago Arancio säkerställer att det finns tillgång till vatten även under torra perioder.
Vinet är gjort på den sicilianska druvan nero d´avola till 100%.
Färgen är purpur röd med violetta stråk.
Ett enkelt vin som ackompanjerar maten på ett förträffligt sätt. Det doftar och smakar av skogsbär. Vinet har snälla men för den skull inte mesiga tanniner. Bra syra.

Det är ju så här Rombesöket ska starta: God pasta på en familjerestaurang, enkelt gott vin och allt på en liten bakgata!

Jag dricker gärna det här vinet igen, men det är heller inget jag letar efter. Minns jag rätt betalade vi runt 18 euro för flaskan.
Betyg 3
Den första kvällens middag intogs på ett litet hål i väggen inte så långt ifrån Piazza Campo dei Fiori. Ett hyggligt ställe men inte så mycket. Det vimlar av den här typen av restauranger i hela Rom. Jag orkade inte ens lägga namnet på minnet. Min Saltimbocca var helt OK. Dom andra var också nöjda med sin mat.
Vinet serverades i vanliga dricksglas.2012 Barbera d´Alba ifrån Prunotto
En ung och frisk Barbera. Det är bärdoften som dominerar. Här finns såväl röda som lite mörkare bär. En fin kryddig ton möter oss ganska omgående. Ordentliga men väluppfostrade tanniner och frisk syra gör det här till ett bra matvin.
Visserligen lite enkel men den föll oss väl i smaken
Betyg 3

Vi betalade dryga 20 euro för den här flaskan.
Det blev ett vin till den här kvällen.

2011 Rosso di Montalcino
Producent är Fattoria dei Barbi. En producent som äger mer än 90 ha vingårdar och har en årlig produktion runt 700 000 flaskor.
Du som vill veta mer klickar här.
100 % Sangiovese så klart.

Färgen är väldigt ljusröd och helt transparent.

Såväl smak som doft känns mycket ung. Här finns tydliga drag av lite ljusare körsbär, lite kryddor och en del fat. Syran är frisk och tanninerna finns där men är mycket beskedliga. Ett helt  OK vin men känns lite tunt. Visst kan vi tänka oss att dricka det igen, men det är inget som vi jagar.
Betyg 3


Lunchen på fredagen blev ett  återbesök hos Antica Enoteca. Vi besökte den här krogen för tre år sedan och vart då väldigt förtjusta. Inget fel på den den här gången heller. Bra mat, hyggligt utbud på viner som kan köpas glasvis, men kanske lite slarvig betjäning. Hur som så dricker vi resans bästa Barbera.
2012 Barbera d´Alba, Pio Cesare
Vinet finns i det svenska beställningssortimentet och kostar där 179 kr. Vi betalade 28 euro på lunchrestaurangen. Det här är deras lite enklare Barbera, där druvorna kommer från flera olika vingårdar runt staden Alba
Vinet har fostrats i 18 månader på franska ekfat.
Här finns körsbär, blå plommon, björnbär, lite mandlar, finstämda kryddor och aningens återhållen blommighet. Vinet är ungt men ändå tillgängligt. Faten är redan nu hyggligt integrerade i frukten. Syran är ungdomligt frisk. Väluppfostrade tanniner.
Vi åt alla fyra lite olika pastarätter och till detta satt det som en smäck!!
Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar