torsdag 8 maj 2014

Två Barolo från 2005

Vi har den senaste tiden druckit två olika Barolo från året 2005, som båda varit väldigt goda och som vi inte skrivit något om. Det får vi råda bot på.

2005 Barolo Serralunga d´Alba, Massolino
Vill du veta mer om producenten kan du läsa det här.
Detta är deras enklaste Barolo, som det görs runt 38 000 flaskor av årligen. Druvorna kommer från lite olika gårdar i Serralunga. Vi drack en 2003:a för ett år sedan.

Ingen stark doft, men ändå tydlig. Här finns en skön blandning av mörka och ljusa bär. Lite läder och jord. En finstämd ton av örter snirklar sig fram emot vår nos. Ett visst floralt inslag (rosor, violer) finns där också, inte så markant utan precis så att vi anar oss till det. Trevligt är ordet, sa Bull.

I munnen får vi ett ganska så slankt vin med begynnande mognadstoner. Inte så stramt som vi väntat oss utan faktiskt hyggligt mjukt. Här finns en lättsam rödaktig frukt med hallon, syrliga, ljusa körsbär och jordgubbar i centrum. En hel del finmalda medelhavsörter, lite kakao, aningens eukalyptos och lite violer på slutet. Tanninerna finns där men överraskar oss med sin mjukhet. Vinet har en friskhet som vi sätter på den alerta syrans pluskonto. Eftersmaken är lite längre än medel och det är framförallt där som eukalyptosen och violerna gör sällskap med fina frukten.
Betyg 4
Vår flaska är köpt 2009 hos SB för 315 kr

Producent är Paolo Scavino, som grundades 1921 i Castiglione Falletto. Idag ligger produktionen på ca 120 000 flaskor som kommer från druvor som odlats på de 23 ha stora ägorna i Baroloområdet. Dom odlar Dolcetto, Barbera och Nebbiolo.
Dom har sex vingårdsbetecknade Barolos, varav vi drack Bricco Ambrogio under förra året. Den här kvällen är det deras enklaste instegsbarolo som får visa vad den kan.
Druvan är så klart Nebbiolo till 100%, som kommer från sju olika vingårdar. Vinifieringen görs, separat för varje vingård, i rostfria ståltankar. Malolaktisk jäsning i ektunnor, därefter får vinet uppfostras 10 månader på (oakbarrels) och ytterligare 12 månader på "large casks". Den slutliga blandningen får sedan ett år på rostfria ståltankar och 10 månader på flaska innan det når ut på marknaden.

Nu raskt över till själva vinet.
Även det här vinet visar upp klara mognadstoner och har en mjukhet som tar oss med häpnad. Vi var nog inställda på lite tuffare tag. Är detta något generellt för årgången 2005?

Vi nås av en välutvecklad doft. De ljusa bären dominerar, framförallt i form av körsbär, men visst lite hallon och en del nypon går inte att missa. Spetsad med en viss kryddighet och tydliga nyponrosor. Vi kan också ana oss till lite eneträ och läder.
I munnen får vi ett slankt vin med en viss stramhet, men mycket mindre än vi väntat oss. Vi bjuds på en tillgänglighet som vi verkligen uppskattar. Ljusa, lite syrliga körsbär är det första vi tänker på, sedan skogshallon, jordgubbar och lingon. Härliga kryddor kompletterar frukten på ett behagfullt sätt.Tanninerna är förstår närvarande och påtagliga, men de är rejält avslipade och nästan lena. Eftersmaken något längre än medel och det är här som de florala inslagen tar sig fram såväl violer som rosor och med ett kryddigt avslut.
Här finns också några uns kakao och lakrits.

Vi gillar verkligen det här vinet, som tillsammans med vårt lamm blev en hit. På egen hand fick vinet att spela ut hela sitt register av smaker. Vi kan bara göra tummen upp!
Betyg 4 +

Vi köpte den här flaskan under 2010 på SB för 345 kr. Nu är det årgång 2009 som är tillgänglig för 349 kr.
Det får bli en påfyllning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar