måndag 19 oktober 2015

2008 "Knox Alexander" Au Bon Climat

Vintankar dricker inte så ofta Pinot Noir från USA, men i fredags hände det. Den fick utgöra sällskap till kvällens kyckling tillagad i en hederlig gammal Römertopf. Oj vad ofta vi använde den på 1980-talet, så föll den i glömska, men för något år sedan började vi använda den igen.

Producenten Au Bon Climat drog igång sin verksamhet 1982. Det var Jim Clendenen och Adam Tolmach som startade upp det hela tillsammans. Det blev omgående en hyggligt stor succé. Efter nio år gick dom skilda vägar. Adam Tolmach startade upp sitt Ojai vineyards medan Jim Clendenen fortsatte med Au Bon Climat. Det är i huvudsak Pinot Noir och Chardonnay som odlas, men visst lite Nebbiolo, Pinot Blanc och Pinot Gris finns också i vingårdarna. Geografiskt befinner vi oss i Californien några mil norr om Santa Barbara i Bien Nacido Vineyards

Druvan är Pinot Noir till 100%, som kommer från de högst belägna blocken i den drygt 800 ha stora vingården. Jäsning sker i franska barriquer av olika åldrar. Vinet får sedan vila upp sig runt 20 månader på samma fat innan det buteljeras.

Vinet har fått sitt namn efter Clendensens son.

Färgen har en ljus rubinröd ton. Precis så att det är transparent.
En tämligen typisk pinotdoft, där det första som noteras är röda bär: hallon och lite jordgubbar. Här finns en lätt kryddighet och en del rostade fat. En svag ton av torkade rosor i bakgrunden. Doften är inte så kraftig, men ändå väldigt tydlig.

Visst är det så att det finns ett tydligt inslag av rostade fat och aningens vanilj i smaken, men det är den fullödiga röda frukten som totalt dominerar. Den gör detta tillsammans med en kader av nymalda kryddor.
Hallon, jordgubbar, lite smultron och aningens mullbär. Där har vi den röda frukten. Kryddor som peppar (både svart och vit) och lite kryddnejlika. Hyggligt lång eftersmak. Det är där vi känner de rostade faten, unset vanilj och även lite kakao, men frukten är allestädes närvarande. Genomgående en bra syra, som skänker vinet friskhet. Visst finns det också en del tanniner, men dessa uppför sig på ett väluppfostrat sätt och bjuder ett trevligt motstånd.
Vi gör tummen upp för vinet, som faller oss bra i smaken. Det är helt enkelt riktigt gott!

Betyg 4+

En sak gör oss förundrad och det är flaskan. Hur tänker man när man gör en flaska som tom väger 1 250 g?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar