fredag 9 oktober 2015

Sherry! Amontillado del Principe.

Sherry är en dryck Vintankar har konsumerat väldigt lite av. De gånger vi smakat så har vi alltid ställt oss frågan "vaffö på detta viset". Det har ju smakat bra. Det har ju varit gott.
Vi fick för någon månad sedan chansen att ta emot ett varuprov på en sherry som precis skulle lanseras. En inbjudan vi hade svårt att stå emot.

Jag har googlat sherry för att öka min kunskap lite grann om den här vintypen. Ja att vi befinner oss i sydvästra Spanien några mil nordväst om Gibraltar det visste jag. Likaså att att namnet kommer från området där det tillverkas  dvs Jerez de la Frontera.
I huvudsak är det tre gröna druvor som odlas. Den allra vanligaste är Palomino, som används i alla torra sherrysorter. Druvan Moscatel odlas endast på någon procent av odlingsarealen och används som sötningsvin. Den tredje druvan är Pedro Ximénez och används för att göra extremt söta viner, framställda av druvor som torkats i solen före pressning.
Torra Sherryviner indelas enkelt i två mycket olika sorters vin. Relativt ung, vit, delikat, lätt, uppfriskande, mineralisk och ganska måttligt alkoholstark (14-15%) Fino eller Manzanilla är väsensskilt från långlagrad, mörk, mäktig, komplext smakrik och starkare (18,5-20%) Amontillado, Oloroso eller Palo Cortado. Sherry är ett lagringsvin som får en hel del av sin karaktär från lagring. 
Vill du veta mer om sherry så hittar du det i en artikel från Vinbanken, där ovanstående citat är klippt ifrån.
En hyllningsartikel till sherryn och samtidigt mycket rik på info hittar du på Bloggen Öhmans mat & vin.
Producent är Marques del Real Tesoro, som ägs av giganten Grupo Estevez. Druvorna till just det här vinet kommer från gården Macharnudo.

Den här sherryn är gjord på Palomino till 100%. Druvorna har fått jäsa på stora ekfat. Det får sedan ligga i ca åtta år under ett jästtäcke (flor), för att sedan få runt nio års lagring på amerkanska ekfat innan det tappas på flaska.

Färgen har en djup bärnstensfärgad ton.
Vi möts av en spännande och nyansrik doft, där vi hittar bokna äpplen, torkad frukt (fikon, aprikoser), nötter och pomerans.

Smaken är torr och frisk, så långt man kan komma från den där uppsötade varianten jag som ung student fick av Mrs Kyte på somrarna i Hastings.
I den här Amontilladon finns en uppsjö av smaknyanser, vinteräpplen, apelsinskal, en finstämd nötsamling (hassel, para), torkad frukt, mineraler och en nätt blommighet.
Inte allt på en gång utan i finstämda portioner.
Hyfsat lång eftersmak med nötter och någon liten syrlighet från vinteräpplen.

Det här var gott. Det här köper jag igen. Och visst dricker Vintankar för lite sherry. Det är nog dags att botanisera lite mer grundligt bland det torra sherryvarianterna.

Vi bjöd våra vänner på det här som aperitif med lite tilltugg. Det gillades stort av alla. Lite förvånade blev dom när jag meddelade att på "Bolaget" kostar en halvflaska (37,5 cl) endast 79 kr. Det finns gått om flaskor runt om i landet.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar