måndag 18 december 2017

Cotes du Jura vs Chianti vs Montepulciano d´Abruzzo

I början av december hade vi några av våra goda vänner på middag. Tre av kvällens viner utmärkte sig lite extra. Jag tog några snabba noter och nu har tiden medgivit att få till ett blogginlägg om dessa.

2008 Cotes du Jura


Domaine Rolet är ett familjeföretag med rötterna i 1940-talet. Idag förfogar dom över 63 ha vinmarker spridda över de bästa områdena i Arbois och Cotes du Jura. Dom är därmed en av de största producenterna i Jura. Drygt häften av arealen är planterade med de gröna druvorna Chardonnay (34%) och Savagnin (21%). Den andra hälften är odlad med de blå druvorna Poulsard (21%), Trousseau (10%) och Pinot Noir (13%).

Kvällens vin är till hundra procent gjort på druvan Savagnin. Det har fått ligga fem år på ekfat och fått den där karaktäristiska sherrytonen i såväl doft som smak.

I doften känner vi oxiderade äpplen, gula äpplen, nötter, stendamm och rostat bröd.

Smaken har en läcker ton av sherry. En bra friskhet. Några mandlar, gula äpplen, några gula stenfrukter och någon liten citrusfrukt. Eftersmaken är lång med bokna äpplen, en liten sälta bland mineralerna samt lite torkade frukter av typen aprikoser.

Ett spännande och lite annorlunda vin. Vi gör tummen upp.
Betyg 4
2006 Il Poggio, Castello Monsanto
Vi drack det här tidigare i höstas och utnämnde det till årets bästa Chianti. Precis lika bra ikväll.
Vi hänvisar till vad vi skrev i oktober, vilket du kan läsa här.
Betyget kvarstår: 5-
Vinet i årgång 2006 är nu slutsålt. Årgång 2012 finns i beställningssortimentet till priset 459 kr, vilket är 80 kr dyrare än vad vi köpte 06:an för.


2010 Montepulciano d´Abruzzo, Praesidium
Praesidium är ett familjeägt vinföretag, som grundades 1988 av Enzo Pasquale och hustrun Lucia. Idag arbetar också deras båda barn i företaget. Vingårdarna (5 ha) ligger på de västra kullarna i Peligna-dalen på en höjd av 400 m över havet, nära staden Prezza. Det är också här som druvan Montepulciano d´Abruzzo har ansetts ha sitt ursprung.
Dom tillämpar organisk/biologiska odlingsmetoder. 
Vinet är gjort på druvan Montepulciano d´Abruzzo till 100%. Vinstockarna har en ålder av 25 år. 

Vinet får spontanjäsa (druvor med skal) på ståltankar. Macerationen äger rum i 12 dagar.
Vinet får sedan ligga och mogna i två år på dessa ståltankar. Därefter förs vinet över på fat av fransk och slavonsk ek, där det får ligga till sig i ytterligare två år. Slutligen får vinet vila i sex månader på flaska innan det ska ut på marknaden.

En finstämd och försiktig doft med en härlig bärkompott (både röda och mörka bär) möter oss omgående. Vi noterar även en del läder, jord och tobak.

I munnen känns vinet hyfsat slankt och lite småstramt. Initialt är det röda bär såsom syrliga körsbär, skogshallon, lingon och tranbär som attackerar smaklökarna. Så småningom kommer även lite mörkare bär främst blåbär. Syran är precis som vi minns den dvs ordentligt vital. Tanninerna distinkta och biter och nafsar i gommen, men blir aldrig alltför närgångna. Eftersmaken något längre än medel, där tillstöter en fin liten kryddighet.

Betyg 4

Vinet är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Nu verkar det slutsålt, men jag vill minnas att vi betalade runt 170 DKK. På Systembolaget finns det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar