lördag 23 december 2017

Vintankar träffar Kontextvin

Det har gått några år sedan jag första gången träffade Ingvar. Det var ett möte två bloggare (JC:s Vintankar och Billigt Vin) emellan. Vi har vid ett par tillfällen besökt diverse vin-event i Köpenhamn. Vintankar har också vid några tillfällen fått chansen att vara med på vinprovningar i Ängelholm och inte minst var det Ingvar som gjorde att jag upptäckte Cibi e Vini i Köpenhamn.

Ursäkta det dåliga fotot.
Nu har Ingvar startat eget under namnet Kontextvin. Klicka på namnet och du kommer till Facebook-sidan. Under hösten har Kontextvin besökt diverse städer i vårt avlånga land och presenterat sina viner. Den 23 november var det dags för Göteborg. Självklart gjorde vi oss lediga för att få ett samtal med Ingvar och samtidigt prova en del av sortimentet.

Ingvar är ju en av Sveriges främsta, om inte den främste, kännare av viner från Friuli. Naturligtvis finns viner därifrån representerade i Kontextvins portfölj. Jag lyfter särskilt fram producenten Ronchi di Cialla, som vi hittar i Cialla-dalen, där det odlats vinrankor sedan urminnes tider. Vi befinner oss inte långt från Slovenien.

1998 och 2014 Cialla Bianco
Jag provade två årgångar med åtskilliga år emellan sig. Det som slår mig mest av allt är att ett vin med nästan 20 år på nacken har kunnat behålla en sådan friskhet.
Druvsammansättningen är lite olika mellan åren, men håller ungefär de här proportionerna Ribolla Gialla (60%), Verduzzo Friulano (30%) och Picolit (10%).
Vinet har fått jäsa på ekfat och sedan mogna på dessa i knappt ett år. Det får sedan ligga ytterligare 6-12 månader på flaska innan det anses moget för marknaden.
Ett aromatiskt vin med en doft av citrus, gula äpplen, päron, gula plommon, lite vanilj och persika.
I munnen känns det friskt, fylligt och väldigt fräscht. Citrusen liksom den gula frukten från doften kommer tillbaks nu förstärkt med lite kryddor
Årgång 1998 har ett något fylligare uttryck med så klart mer mogen frukt och smaker som djupnat, men ändå otroligt friskt.


Två viner som verkligen stack ut var dessa två röda viner. Jag undrar om inte den här Schioppettinon är den bästa jag druckit på just den druvan
2012 Schioppettino di Cialla
Druvan är så klart Schioppettino till 100%. Vinet har fått mogna 14-18 månader på ekfat samt närmare tre år på flaska innan det anses moget för marknaden.
Ett alldeles underbart vin med med mörka bär såsom körsbär och björnbär i såväl doft som smak.. Den typiska tonen av vitpeppar är där. Någon ton av violer. Här finns tanniner som biter, men aldrig att det blir för mycket. En förförisk frisk syra och en lång eftersmak. Fantastiskt gott redan nu, men kommer säkert att utvecklas ytterligare och hålla i många år till.
Den här vill jag bara ha!!

2015 Ribolla Nera
Detta är deras instegsvin och även det gjort på Schioppettino till 100%. Det får jäsa på ståltankar och sedan får det ligga till sig i 12-18 månader på barriquer samt slutligen ett år på flaska.
Ett slankare vin, men med samma friskhet. Vi känner körsbär, hallon och björnbär. Bra syra med en viss liten lingon knorr. Trevliga småbitande tanniner. Pepprigheten finns där, men inte lika påtaglig som i det tidigare vinet.
Ett riktigt bra matvin!

2015 Mongarda
Vi befinner oss geografiskt någon mil rakt österut från Valdobbiadene.
En Col Fondo av mycket hög klass. Glera är druvan. Ingen dosage socker. Flaskjäst.
Friskt och läckert med gröna äpplen, lite citrus och en del kryddor. Någon liten ton av päron. Törstsläckande, charmigt och oefterhärmligt gott!
2016 Menti Roncaie Sui Lieviti
Här är druvan Garganega till 100%. Naturlig jäst. Jäsning på ståltankar. Andra jäsning på flaska. Helt utan tillsatser. Eko-odlingar med biodynamiskt tänk.
Producenten Giovanni Menti hittar du några mil öster om Verona i byn Gambellara.
Ett lättsamt bubbel med hög klunkabilitet. Endast 11%.
Gula stenfrukter, gula äpplen, brioche och en liten fin ton av nyjäst bröd.
Det här vinet har karaktär och är ett vin gjort för sommardagar. Så oändligt mycket charmigare än de flesta roséviner som förmedlas av SB.

2016 Balos från Crocizia
Vi förflyttar oss till Emilia Romagna. Några mil söder om Parma, där hittar vi producenten Crocizia. Ett ekologiskt tänkande genomsyrar hela deras vinproduktion.
Balos är ett pärlande (frizzante) vin på druvan Pinot Nero. En natt med skalkontakt. Jäsning på ståltankar. En andra jäsning på flaskan. Ett friskt vin med fina röda bär, mineraler, regnvåt jord och någon liten örtighet. Stor och fin syra och faktiskt lite finstämda tanniner. Annorlunda och väldigt gott. Perfekt till diverse kycklingrätter och sallader.
2016 Besiosa från Crocizia
Här ett ypperligt exemplar på ett sk "orange-vin". Till och med en skeptiker som Vintankar faller pladask för det här vinet.
Druvan är Malvasia. 10 dagars maceration med skalkontakt. Jäsning på ståltankar. Mousserande eller frizzante om man så vill.
Friskt, läskande och törstsläckande. Aprikoser, grapefrukt, steniga mineraler och väldigt gott.

2016 Bardolino Chiaretto
Vi förflyttar oss upp till den östra kanten av Gardasjön, där vi hittar producenten Monte dei Roari. Ekologisk produktion.
Ett strålande rosévin med karaktär. Det är gjort på druvorna Corvina och Rondinella och en liten slatt Molinara.

Lättdrucket, svalkande och oerhört charmigt. Gjort för ljumma sommarkvällar, men klarar sig bra även vintertid till lite lättare kycklingrätter.
2015 Pinot Grigio Ramato
Ännu ett vin från Bardolino och producenten Monte dei Roari, fast nu gjort på druvan Pinot Grigio och där musten haft en kortare tid tillsammans med skalen.
Fruktigt, lite örter och kryddor, gott om mineraler och grapefrukt i avslutet. Mycket gott!
2016 Libeccio 225.
Åter till Emilia Romagna och producenten Denny Bini. Geografiskt befinner vi oss alldeles i utkanten av Reggio Emilia
En Lambrusco med lite fräs i. Vintankar har inte druckit särdeles många Lambrusco, men här vaknar intresset.


2015 Vitovska
Åter till Friuli. Den här gången producenten Skerk och druvan Vitovska. Ett härligt vitt vin kanske inte så kraftigt mer åt det eleganta hållet.
I doft och smak känns aprikoser, citrus av det röda slaget, te, lite kryddor och mineraler med en viss sälta.
Väl värt att undersöka lite noggrannare.
För tillfället går vinerna endast att köpas av restauranger, men jag vet att Ingvar jobbar på en lösning även för privatkunder. Det finns åtskilliga av ovanstående viner som jag gärna skulle ha i min källare
Kolla Facebook-sidan eller kontakta på ingvar@kontextvin.com

2 kommentarer:

 1. Tack för att du kom till provningen och för allt beröm åt vinerna. Blir verkligen glad över det du skriver/Ingvar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen intressanta och goda viner du har.
   Det finns ett antal jag vill köpa. Så fort du hittar en lösning på fsg till privatpersoner, så är jag glad om du hör av dig. Jag besöker ju Köpenhamn ett par gånger om året kanske går det att lösa då.
   Hur som så tillönskas du ett GOTT NYTT ÅR

   Radera