onsdag 3 oktober 2018

2000 Les Herses Rouge Sancerre

Månadens vin i september på forumet finewines.se var 2000 Les Herses Rouge Sancerre från Gitton Père et Fils.
Ni som följer bloggen vet att jag ganska ofta deltar i dessa vinprovningar.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.

Släkten Gitton har gjort vin i Loiredalen sedan andra världskrigets slut. Företaget grundades av Marcel Gitton, som då köpte en halv hektar vingård i Sancerre. Genom åren har han utvecklat företaget som nu äger 37 hektar i Loiredalen och sedan 1989 egendomen Château Lafon i Côtes de Duras, ett litet vinområde mellan Bordeaux oh Bergerac. Marcel Gitton är en stor personlighet som fortfarande tar aktiv del i verksamheten även om han lämnat över huvud ansvaret till sonen Pascal.
I Sancerre äger Gitton 27, hektar, 23 av dem planterade med sauvignon blanc och resten pinot noir. Stockarnas genomsnittsålder är cirka 30 år. Gittons vingårdar här är rika på flinta vilket ger vinerna den speciella, lite kritiga nyans som är så typisk för god sancerre. ”Silex” markerar att en sancerre kommer från flintrik jord.
Källa: Importörens hemsida

Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Pinot Noir, som kommer från vingården Les Herses som är 1 ha stor. Vinrankorna planterades mellan 1943-1960.
Vinet har fått jäsa på ståltankar och sedan tappats över på 225-liter stora ekfat, där vinet har fått mogna. Osäker på hur länge det fått ligga på ekfaten.

Det doftar av läder, våt sandjord, mossa, röda bär och en del kryddor. Inte så stor, men tillräcklig för att få det att vattnas i gommen.

I munnen  känns jordgubbar, tranbär, lingon i en liten mogen stil, men här finns också några droppar av mörkare bär typ blåbär. Örter, kryddor, steniga mineraler med kalkinslag, lättrökta charkuterier och en liten pepprighet i avslutet.
Roligt att testa ett vin med lite ålder. I grunden ett inte alltför avancerat vin, men som med mognad blivit klart intressant.
Betyg 3++

Finns i beställningssortimentet för 299 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar