torsdag 11 juni 2020

2013 Brunello di Montalcino, Caprili

Där ute runt omkring oss rasar fortfarande Corona-eländet. Visst pekar kurvorna neråt och visst blir det så sakteliga lättnader. Fotbollsnörden i mig gläds åt att Allsvenskan drar igång. Visserligen utan publik men ändå.........
Det gäller att vara uthållig, så vi tillämpar vår sociala distansering alltjämt.

De långa cykelturerna och promenaderna i det ljuvliga försommarvädret är vi tacksamma för. I trädgårdslandet växer det bra. Färskpotatis till midsommar ser vi framemot. Vi är också tacksamma för att alla våra nära och kära så här långt kommit helskinnade igenom Corona-pandemin.

I förra veckan drog vi korken ur en Brunello do Montalcino. Det här vinet upptäckte jag i januari 2013 på ett Gambero Rosso spektakel i Köpenhamn. Det visade sig att det fanns även på det svenska Systembolaget, så det blev ett par flaskor. Vad jag tyckte om årgång 2007 kan du läsa här.
Familjen Bartolommei köpte i mitten på 1960-talet egendomen Caprili i Montalcino i sydvästra Toscana. De planterade omgående sangiovese grosso av klon brunello. 1978 kom deras första Brunello di Montalcino. Idag omfattar verksamheten 58 ha varav 15,5 är planterade med vinrankor. 14,5 ha av dessa är Sangiovese Grosso, som används för att producera Brunello di Montalcino och Rosso di Montalcino. Den återstående hektaren är planterade med några gröna druvor. Dom gör också en riserva samt två vita viner. Ansvaret för verksamheten har sedan några år tillbaks Giacomo Bartolommei.
Ytterligare lite fakta:
Hård selektering av druvor, avstjälkning och spontanjäsning på ståltankar som pågår under tre/fyra veckor. 36 månaders lagring på stora fat av slavonsk ek och därefter fyra månader på flaska innan det börjar säljas.

En rätt så komplex doft som börjar med lite läder och jord, men som tämligen snabbt släpper fram en frisk härlig körsbärsdoft. Det tillkommer efterhand blåa plommon och aningens skogsbär. Här finns ett påtagligt inslag av torkade örter och i lite mindre omfattning svart te, skolkrita och stendamm  samt alldeles i slutet någon liten blommigt ton.

I munnen är det fortfarande ett ungt vin med stor friskhet. De tydliga körsbärstonerna från doften återkommer i smaken med full kraft. Vi noterar också en trevlig ton av hallon, blåa plommon och något björnbär. Små nätta örter och kryddor piffar upp anrättningen. Bra syra. Alerta tanniner som hela tiden närvarar utan att bli vare sig påfrestande eller aggressiva. Lång eftersmak med lite lakrits, aningens choklad, små, små puffar av violer och rosor, kritiga mineraler och den allerstädes närvarande körsbärsfrukten.

Riktigt gott redan nu i all sin ungdomliga prakt. Och utvecklingspotential finns det. Det ska bli spännande följa det här vinet. Två flaskor finns kvar i källaren och vartannat år blir det nog lagom att ta dom.
Betyg 4+
Nu är det årgång 2014 som gäller på SB. Priset är 368 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar