onsdag 17 juni 2020

2016 Pousard Les Clous, Domaine de L´Aigle à Deux Tetes

Vi hade sonen med flickvän/sambo på besök. Vi tillämpar alltjämt en slags social distansering. Inte så svårt i dessa ljuvliga försommartider, där sol och värme med ljumna kvällar gör att en kan umgås utomhus och hålla avstånd. Vi grillade lokalt uppfödd kyckling. Ur källaren plockade vi upp ett vin från Jura gjort på den lokala druvan Poulsard. En druva som jag upptäckt på senare tid. En hastig sökning på bloggen visar att det finns två inlägg om Poulsard. I maj 2018 skrev jag om Domain du Pélicans version från 2016 och tre månader tidigare hade jag skrivit några rader om Claude Buchots version också från 2016.
Henri Le Roy är en biolog från Paris som 2004 köpte ett par små plottar vingårdsmark i Vincelles strax norr om Rotalier i dom södra delarna av Jura. Han förverkligade därmed en dröm han närt i flera år. Han slopade användandet av herbicider redan från start och började en omställning till organisk/biologisk odling. Sedan 2012 är egendomen helt brukad enligt dessa metoder och också certifierad för detta. Idag omfattar den 2,5 ha som brukas på detta sätt samt 1,5 ha nyplanteringar på vit märgel. Den senare beräknas kunna lämna en användbar skörd år 2020. Alla viner produceras med naturlig jäst. I portföljen hittar vi tre viner på druvan chardonnay, ett på savagnin, ett på druvorna pinot noir och trousseau samt ett på poulsard.

Vinfältet Les Clous planterades 2008 efter att ha stått tomt i nästan 100 år efter att phylloxeran förstört de tidigare vinstockarna. Jordmånen är kalksten i kombination med vit märgel. Sydlig exponering
Druvorna plockas för hand och jäser med naturlig jäst på gamla ekfat. Vinet får därefter vila upp sig i 12 månader på dessa fat innan det separeras från jästfällningen och pumpas över till ståltankar, där det får ytterligare runt fyra månaders vila innan det buteljeras.

Vi låter vinet stå en stund i jordkällaren, så att vi får en temperatur på cirka 14 grader vid servering.


Färgen går i en mycket ljusröd ton. Det beror på att druvan Poulsard har ett mycket tunt skal och det är ju där färgen sitter.
Doften börjar med regnvåt jord, svart te och läder. Vi hinner precis tänka hmm.... innan de röda bären tar över och dominerar doftintrycken. Efterhand får vi också lite kryddor och örter, skolkrita samt röda äpplen. Spännande doft och definitivt inbjudande.
I munnen är det ett lätt och elegant vin med en hel drös röda bär bl a jordgubbar, smultron, några bigarråer, tranbär och en läcker lingonsyrlighet. Här finns också steniga och kritiga mineraler, lite vitpeppar och örter. En ordentlig syra som  skickar vibbar om röda äpplen. Behagfulla tanniner. Medellång eftersmak med återkommande röda bär.

Det gjorde sig riktigt bra till vår grillade kyckling. Svalkande och nästan lite törstsläckande i den ljumna försommarkvällen. Ett riktigt gott vin. Mina återstående flaskor drick jag upp de närmaste åren. Ingen panik, men heller inget jag långlagrar.
Betyg 4
Vinet är dessvärre slutsålt på "Bolaget". Vår flaska kostade 259 kr, då vi köpte den för något år sedan. En koll på SB:s hemsida visar att det finns fyra viner på druvan Poulsard, men två av dom står som tillfälligt slutsålda. Domaine du Pelican 2018 kostar 369 kr och finns i fyra butiker. Domaine Rolet Vieilles Vignes 2016 kostar 198 och kan endast köpas i kolli om 6 flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar