En av dagarna före påsk fixade vi till en lite lyxigare pastarätt med kammusslor, havskräftor och räkor. Till detta måste vi så klart dricka ett bubblande vin. Det fick bli en champagne från en av våra favoritproducenter Vilmart & Cie.
Vilmart & Cie grundades 1890 i Rilly-la-Montagne. De producerar 110 000 flaskor per år och leds i dag av Laurent Champs. Under de nästan 20 år som Laurent drivit verksamheten har huset utvecklats till en champagneproducent i världsklass. De eleganta och rena champagnerna som produceras kommer från druvor odlade i Rilly-la-Montagne och Villers-Allerand. Alla druvor är Premier Cru och de odlas biodynamiskt. Vilmart har dock inte ansökt om att bli biodynamiskt certifierad.
Jag har provat några av deras andra cuvéer. Det är snart ett år sedan jag deras Coeur du Cuvée från 2008. Jag skrev då lite mer utförligt om Vilmart samt länkade till de cuvéer jag smakat. Du hittar dom tankarna här
Grand Cellier är gjord på Chardonnay (70%) och Pinot Noir (30%) som vuxit på vinstockar som har en genomsnittlig ålder på dryga 30 år. Den görs på tre olika årgångar. Basåret är 2015 med reservvin från 2013 och 2014 med ungefär en tredjedel av vardera året. Den degorgerades i november 2018. Dosagen är 8g/liter.Den har tillbringat runt tio månader på stora ekfat s k foudres innan den tappades på flaska för en andra jäsning.
Färgen går i en blekare gyllengul ton med några skira vårgröna stråk vid glaskanten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar