måndag 27 september 2021

2016 Romitorio di Santedame Chianti Classico Gran Selezione, Ruffino vs 2010 Barolo Conca, Renato Ratti

Hösten är här. Så är det utan tvekan. Den gångna veckan har det blåst och regnat, som det bara kan på Västkusten. Det blev en en helg som bröt av eländet med sol och värme. Måndagsmorgonen är grå. Veckans prognos visar på mer regn och blåst. Tur att det finns annat som kan lysa upp tillvaron. Två fantastiska viner avnjöt vi under förra veckan.


2016 Romitorio di Santedame, Gran Selezione
Romitorio har en egen liten historia. I början på 1980-talet var druvan Colorino på utdöende. Ruffino upptäckte ett Colorino-fält på egendomen Santedame alldeles intill ett gammalt stenhus känt som "Romitorio". Dom gjorde en supertoscan med hög andel Colorino och bl a Merlot i början på 1990-talet. Produktionen av detta vin upphörde runt 2005. Cirka tio år senare lanserades Romitorio igen, men nu som en Gran Selezione.
Jag deltog i somras på en digital provning av några av Ruffinos viner. Vad jag tyckte om dessa samt lite om vinfirman Ruffino kan du läsa om här. Jag skriver också där något om indelningen i Chianti Classico, Riserva och Gran Selezione.
Ett vin gjort på druvmixen Sangiovese (90%) och Colorino(10%). Druvorna handplockas så klart och pressas varsamt. Vinet får jäsa i tio dagar på ståltankar, där sedan en tiodagars skalmaceration fortsätter. Vinet får sedan vila upp sig i 30 månader varav 24 på stora ekfat.

Färgen har en djup, mörk rubinröd ton.

Doften startar lite försiktigt med läder, jord och piptobak, men rätt omgående är det den mörka frukten som dominerar doftintrycken. Det hela förstärks med lite örter och kryddor. Här finns också lite grus och stendamm samt unset vanilj. En trevlig och angenäm doft.

I munnen känns det lite slankare än jag minns det. Smaken är rätt så komplex och trots slankheten är det bra tryck i frukten. De syrliga körsbären dominerar och kompletteras med blåbär, björnbär och blåa plommon. Lite örter och kryddor bygger på komplexiteten. Här finns en härlig syra och tanniner som biter på ett belevat sätt. Eftersmaken är något längre än medel och i den kan vi känna körsbärskärnors lilla bitterhet, mörk choklad, aningens vanilj och sötlakrits.
En härlig Chianti med bra utvecklingspotential.
Betyg 4+
Dessvärre är den inte tillgänglig på SB.


2010 Barolo Conca, Renato Ratti. 
Den intressanta historien kring legendariska Piemonte-producenten Renato Ratti startar 1965 när unge Renato återvänder från Brasilien där han jobbat med att utveckla Cinzanos lokala vintillverkning. Åter i Piemonte köper han genast en vingård tillhörande den klassiska byn La Morra. Vinet, som döps till Marcenasco, blir firmans och hela regionens första vingårdsbetecknade Barolo. När enologen Massimo Martinelli börjar hos Renato Ratti (1969) utvecklas firmans stil och kvalitet markant. De kortar ned fatlagringen med fruktigare viner som resultat. Idéen anammades även av Angelo Gaja och i regionen under 70-talet var detta revolutionerande eftersom normen var att lagra Barolovinerna uppåt 10 år innan buteljering.
Ratti lanserade i början av 70-talet ytterligare två viner, Conca och Rocche, från vingårdarna med samma namn. I deras portfölj finns även en Dolcetto, två Barbera, en Langhe Nebbiolo, ett vitt vin samt ett rött vin gjort på en mix av Barbera, Cabernet S och Merlot.
1988 avlider Renato och den nyligen examinerade oenologen sonen Pietro tar över verksamheten. Han har sedan han tog över driften hunnit bygga en helt ny vinkällare och renoverat vingårdarna.
Källa: Importören Vinovativas hemsida

Conca (dell'Abbazia dell'Annunziata) producerades första gången 1970. På 1990-talet planterades den om. Druvorna plockas i skiftet september/oktober. Avstjälkas, druvorna krossas varsamt, 7-10 dagars maceration. Jäsning i rostfria ståltankar under sju dagar. Den malolaktiska jäsningen äger rum på nya ekfat, där vinet också får vila upp sig i 18 månader. Ytterligare 6 månaders lagring på 25 hl stora ekfat innan det buteljeras. Det görs runt 3 000 flaskor av det här vinet.

Vilket fantastiskt vin det här är. Vi blir alldeles tagna av såväl doft som smak. Ren och skär drickglädje!

Färgen går i en granatäppelröd nyans.

Doften startar lite försiktigt med några toner av läder för att tämligen omgående släppa över initiativet till den röda bärsamlingen. Någon liten kryddighet noteras. Rätt gott om stenkross och kalkbrott. Små, små nyanser av lakrits, mentol, violer och rosor. Härlig doft!

I munnen växer det till något stort. Det dricks förbaskat bra idag, men visst kan det kanske utvecklas något till. Jag kommer dock ha väldigt svårt att hålla fingrarna borta från vår sista flaska!
I gommen bjuds vi läckra körsbär, tranbär, lite hallon och nypon. Finstämda toner av rosor och violer tillsammans med en liten pepparton och något mer tilltagna mineraler (sten, kalk) ger vinet både karaktär och komplexitet. Trevlig syra. Tanninerna biter så klart, men blir aldrig riktigt närgångna. Det är precis det här tanninbettet som vi uppskattar. Eftersmaken är något längre än medel och ger oss mera röda bär. Kanske har det smugit sig in någon lite mörkare ton. Rosor, violer och aningens eukalyptos får vi som en bonus på sluttampen.
Milde Moses vilket vin!!
Betyg 5
Just nu verkar det här vinet inte finnas på SB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar