fredag 3 september 2021

2015 Chablis Premier Cru Mont-De-Milieu, Domaine Pinson

När det kommer till Chablis, så har jag några favoriter. En är Domaine Pinson. Det var i början på 2000-talet som jag upptäckte Domaine Pinson och därefter har jag med jämna mellanrum inhandlat deras Mont-de-Milieu. Du som vill läsa vad vi skrivit om tidigare årgångar får klicka på resp länk. Vi har druckit deras 2006:a som vi skrivit om här och här. Vi har druckit av deras 2008:a som vi skrivit om här och här. Vi skrev om årgång 2010 här och årgång 2014 här.

Producenten Domaine Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640-talet. Dom äger idag runt 14 ha vingårdar och producerar allt från enklare AOC-viner till mer komplexa viner från Premier Cru-lägen såsom Mont-de-Milieu, La Fôret, Montmains och inte minst Grand Cru-läget Les Clos. 
Idag är det Laurent och dottern Charlène Pinson som styr verksamheten. De använder inga kemiska bekämpningsmedel. Jorden plogas för att tvinga rötterna att söka sig långt ner i jorden.

90% av vinet har fått jäsa på ståltankar och 10% på ekfat. Vinet har fått vila upp sig i nio månader på gamla ekfat innan det buteljerades.

Det här är en härlig Chablis, som lämnat det jungfruliga stadiet utan att för den skull fått några riktiga mognadstoner. Det har fortfarande den där härliga friskheten med vitala syror och elegant frukt.

Doften har tydliga inslag av grön/gula äpplen, en del citrus, hyfsat med grusiga trädgårdsgångar samt lite finstämda toner av tropisk frukt och kaprifol. Ingen stor och påträngande doft, men ändå väldigt tydlig.

I munnen fortsätter det på samma vis. Äpplena kanske något mer åt det gula hållet än åt det gröna. Citrusen är närvarande. Mineraler finns av såväl steniga arter som av skolkrita. Eftersmaken är något längre än medel och där kan vi notera aningens tropisk frukt samt en del florala toner. Aningens persika och ostronskal avslutar det hela.

Ett riktigt trevligt vin och återigen levererar Domaine Pinson och Mont-De-Milieu precis det som vi önskar av en chablis.

Betyg 4
Vår flaska är köpt på SB 2017 för 259 kr. Idag verkar både årgång 2018 och 2019 vara tillgängliga på SB. Priset har dock hoppat upp en hundring.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar