onsdag 8 september 2021

2009 Amarone Marta Galli från Le Ragose

 I fredags var det VM-kval i herrfotbollen mot Spanien. Ett mycket lämpligt tillfälle att dra korken ur den sista flaskan från Le Ragoses trilogi. Importören Vino Conoscenza lanserade i våras en låda med tre olika amarone från Le Ragose. Alla från året 2009. 

Vi drack den "vanliga" amaronen till invigningsmatchen av fotbolls EM och så klart blev det ett blogginlägg som du kan läsa här. Till Italiens semifinal var det dags för Caloetto, som fick sin hyllning här. Nu är det dags för den sista flaskan dvs Marta Galli. 

Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Här köpte makarna Galli vingården Le Sassine år 1969. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet. De ursprungliga 2,4 ha har nu blivit 19 ha med en årlig produktion om 150 000 flaskor. Sammanlagt finns det runt tolv viner i deras portfölj, däribland fyra amarone och två ripasso.

Marta Galli har druvmixen: 50% Corvina, 20% Corvinone, 20% Rondinella och 10% andra godkända druvor.
Druvorna torkas i 3-4 månader. Jäsningen sker med naturlig jäst och på ståltankar. Efter jäsningen ligger vinet till en början på ståltankar i 8-10 månader. Det får därefter ligga någonstans emellan 7 och 8 år på ekfat, där 30% är nya och resterande 70% är använda. Slutligen tolv månader på flaska innan det ska ut på marknaden. 
Det här vinet görs inte varje år och när det görs så är det i en liten upplaga. Runt 3 000 flaskor.

Jag har tidigare skrivit ett par blogginlägg om den här amaronen. Klicka på resp årtal så får du mina tankar. 2004 och 2005.

Vi låter som alltid amaronevinet få någon timma i glasen innan vi börjar njuta av det.

Den ljuvliga amaronedoften möter oss omgående. Kraftig och intensiv med massor av mörk frukt. Här finns också en hel del torkad frukt. Mindre men ändå tydligt noterar vi örter, kakao, aningens hemkola och unset vanilj. Sniffandet i sig är en egen slags njutning. Ljuvligt!!

 Kraftfullt,  intensivt och komplext kan vi omgående slå fast efter den första klunken. De mörka, lite söta körsbären omfamnar oss omedelbart. Efterhand tillkommer mogna björnbär, blåa plommon och lite hallon samt en hel del torkad frukt. Örter, lite kryddor och en elegant torkad frukt förhöjer smakupplevelsen. Fin syra och sammetslena tanniner. En underbar eftersmak, där de söta, mörkakörsbären får sällskap av mörk,lite bitter choklad, någon droppe espresso samt en del körsbärskärnor.

Betyg 4++

Sammanfattning.
Årgång 2009
Le Ragose Amarone Classico fick betyget 4++. Pris på SB 590 kr.
Amarone Caloetto betyget 5-. Pris på SB 666 kr
Amarone Marta Galli betyget 4++. Ej tillgänglig på SB.

Tre fantastiska viner alla tre, där jag håller Caloetto aningens före de båda andra. Alla tre är drickklara idag, men kommer att utvecklas fint de närmaste åren. Detta gäller särskilt Amarone Classico. Marta Galli är den som är mest fruktdriven och har dom mjukaste tanninerna. Amarone Classico är den som jag upplever har mest tanniner och känns slankast. Caloetto befinner sig fruktmässigt mitt emellan Marta Galli och Amarone Classico. Jag tycker Caloetto också är den mest kompletta av dom tre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar