tisdag 7 september 2021

2018 Parcela Única, Anselmo Mendes

 Jag är sedan något decennium medlem på vinforumet finewines. Det kostar inget att vara medlem. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse vinnördars åsikter och tankar om vin. Varje månad är det någon som utser månadens vin i projektet "Låt oss dela en pava... ". 

Under augusti har det varit ett vin på den gröna druvan Alvarinho. Ett perfekt vin till den ugnsbakade örtlaxen!

Producenten Anselmo Mendes håller till i Melgaco i Norra Portugal intill den spanska gränsen. Vi befinner oss i Vinho Verde eller Minho som regionen också heter.

Vinet är så klart uteslutande gjort på den gröna druvan Alvarinho. Druvorna har vuxit på ett litet vinfält på vingårdens bästa läge. Handplockade, avstjälkning, varsam pressning, jäsning på 400-liters fat av fransk ek samt nio månaders uppfostran på de samma. En kort sammanfattning av bakgrunden.

Doften är lite återhållsam och vinet behöver en tid i glaset för att bjuda upp. Vi får då gröna äpplen, lime, omoget päron samt en god portion dammig grusväg. Till slut smyger det fram aningens, aningens tropisk frukt.

I gommen är det lite tydligare smaker och en sprittande glädje som infinner sig. Vi kan notera gula äpplen, en touch av omoget päron, lite svårbestämda citrustoner, persika, aningens mango, steniga mineraler samt aningens örter. Trevlig syra. Viss smörighet i strukturen. Medellång eftersmak med lite grapefrukt på sluttampen.

Ett helt OK vin. Jag brukar gilla viner på druvan Alvarinho. Oftast har det varit de lite enklare varianterna jag druckit. Min favorit bland de mer prestigefyllda är Sesenta e nove. Fast då är vi på den Spanska sidan. Dit har Parcela Única en bit.
Med tanke på prislappen så var mina förväntningar ganska så höga. Roligt att ha provat, men något återköp blir det inte.
Betyg 4

Flaskan är köpt på SB och kostade 349 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar