lördag 25 september 2021

2020 Langhe Nebbiolo, Cigliuti

 Ni som följer bloggen vet att jag då och då deltar i något som på vinforumet finewines går under namnet "Låt oss dela en pava.........". Under september är det en mycket ung Langhe Nebbiolo. 
Det kostar inget att vara medlem i finewines. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse vinnördars åsikter och tankar om vin. 
CIGLIUTI ligger på kullen Serraboella ovanför byn Neive i Barbaresco, Piemonte. Här har Cigliuti-familjen buteljerat vin under egen etikett sedan 1964. På sina 6,5 hektar odlar de enbart blå druvor från vilka de framställer sina fantastiska viner. Hos Cigliuti arbetar man i dag efter ekologiska principer i vingårdarna, det innebär bland annat noll tolerans till kemiska tillsatser och bekämpningsmedel.
Källa: importören Enjoy Wines hemsida.

Druvan är så klart Nebbiolo till hundra procent. Dessa växer på ett vinfält beläget 350 m ö h på kullen Serrabolla. Vinrankorna har en genomsnittsålder på 15 år.
Jäsningen äger rum på rostfria ståltankar. Endast naturlig jäst används. Vinet lagras därefter först i fem månader på slavonska ekfat och sedan ytterligare fem månader på rostfria ståltankar innan det buteljeras.

Vi dricker vinet under två dagar och den första kvällen infinner sig en liten besvikelse. Visserligen är det en väldigt ung Nebbiolo, men så slutet hade jag inte förväntat mig. Det är så att vi doftmässigt nätt och jämt kan förnimma någon slags rödaktig frukt, aningens aningens violer och lakrits. I munnen är det riktigt stramt med bitande tanniner. Tillsammans med maten känns de mindre påfrestande. Lite röda bär, någon ört, violer och lakrits kan vi ana smaken av. Ingen rolig historia.

Vi låter flaskan stå lite svalt tills det är dags kvällen därpå. Redan då vi häller upp vinet kväll två inser vi att det hänt saker under natten. Doften är betydligt mer utvecklad och vi möts av trevliga röda bär, nypon, lite örter, aningens tjära, violer och rosor samt krossade flintastenar. Ingen stor och välutvecklad doft, men ändå tydlig och rätt nebbiolotypisk.
I munnen biter tanninerna fortfarande, men inte alls lika aggressivt som kväll ett. Hallon, körsbär, tranbär kan vi notera. Efterhand fylls det på med nypon, örter, någon pepprighet, violer, rosor och lite lakrits. Inte alls så tokigt nu!
Viss utveckling kan jag tänka mig att vinet kommer att ha. Fast stort blir det aldrig. Flera timmar i karaff tror jag är en nödvändighet, om det ska drickas det närmaste året.
Betyg 3
På "Bolaget" kostar flaskan 249 kr, vilket känns lite högt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar