tisdag 28 december 2021

2009 Amarone Villa Monteleone

Nedanstående skrev jag för ett par år sedan och så har det fortsatt, så även i år. 
Uppesittarkvällen avslutas på samma sätt som den gjort de senaste 15 åren. När allt julstöket är avklarat, så slår vi oss ner med ett glas Amarone och njuter av  att julefriden börjar infinna sig. Från musikanläggningen hörs Håkan Hagegård och Adolf Fredriks Gosskör. I våra glas är det Amarone från Villa Monteleone.

Ni som följer bloggen vet att Villa Monteleone fyller en särskild plats i hjärtat hos Vintankar. Vi har bott på gården ett par gånger, besökt den ännu fler gånger och köper deras viner så gott som varje år.

Ett av besöken kan du läsa om härÅtskilliga årgångar av Villa Monteleones Amarone har vi njutit av. Du kan läsa om årgång 2001 här, 2003 här, 2004 här, 2005 här, 2006 här, 2007 här2008 här, VM Raimondi (svenska ekfat) 2008 här, årgång 2009 här samt 2011 här.
Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella. Vinet har legat 36 månader på franska ekfat.

Doften börjar med några diskreta toner av läder, höstlöv och jord, som ganska så omgående övergår i en hyfsad stor och varm doft av mörka bär. Här finns också ett inslag av örter, torkad frukt och kakao. Våra sinnen fylls av glädje och vi kan med lätthet förflytta oss till Villa Monteleones underbara trädgård (kanske mer park), där stillheten

Vi tar en klunk och våra smaksinnen ställer sig på parad och jublar. Vilken frukt!! Underbara söta mörka körsbär, solmogna björnbär, hallon och blåa plommon.

Några finstämda örter, aningens torkad frukt och kakao bygger på komplexiteten. En trevlig syra ger vinet en fin friskhet. Tanninerna mjuka och lena, men bjuder ändå på ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är sagolik med mera söta, mörka körsbär, mörk choklad, någon ton av espresso samt några körsbärskärnor.

Ja, detta är så gott som det bara kan bli. Dessvärre var detta vår sista flaska. Vi slutar således på topp!!

Betyg 5-.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar