fredag 4 februari 2022

2019 Grignolino, Montefiorito. En flaska ur Vinhaggorna Vol 4. Del 1.

Frida Lund är en mat- och dryckesinspiratör, som 2019 startade Facebook-gruppen Vinhaggorna. Den har vuxit rejält och har undergrupper i diverse olika svenska städer. Hon har tydligen ett Instagramkonto med namnet "Goda Grejer". Ett samarbete med Pompette Vinhandel har inletts, vilket innebär att några gånger om året släpps en 6-pack med viner under namnet Vinhaggorna Vol. X. Inget av detta kände jag till förrän i höstas, då dottern (så klart är hon myndig) önskade hjälp med att beställa Vinhaggorna Vol. 4. Naturligtvis var jag hjälpsam!

Den senaste veckan har vi haft dottern och hennes italienske sambo boende hos oss. I fredags fixade dom maten. Det blev en urläcker svamprisotto. Vi plockade en flaska ur Vinhaggorna Vol 4. Dottern och jag bestämde oss för en Grignolino från en för mig obekant producent Montefiorito.


Montefiorito är ursprungligen ett gammalt kloster från 1600-talet. Det ligger på en kulle av sand och gammal havsbotten någon mil väster om Asti.
Det har renoverats i omgångar de senaste 20 åren. 2013 blev det danskägt genom Ole Jensen. 2016 planterades stora delar av vingården om. Dom har fokuserat på att odla lokala druvor som: arneis, grignolino, barbera och nebbiolo. Från och med årgång 2019 är vinerna klassade som ekologiskiska.

Druvorna skördas så klart för hand. Naturlig jäsning på ståltankar. Vinet lagras i 12 månader på amforor. Buteljering sker utan vare sig filtrering eller klarning.

Vinet bör serveras svalt.

Färgen går i en mycket ljus rubinröd ton. Helt transparent.

Doften är försiktig med toner av ljusa röda bär, rosor, en stor hög krossad sten och aningens örter.

I munnen är det rätt så slankt med en fin och bra syra.Visst finns här tanniner, men inte med samma kraftfulla bett som andra Grignolino-viner jag druckit, då dom varit så här unga. Här finns en supertrevlig, ung, lite busig röd frukt. Ljusa, syrliga körsbär, lite hallon , röda vinbär samt några tranbär och lingon. Mineraler av typen krita och sten gör sig påminda liksom någon lätt örtighet. 
Lättdrucket och gott!
Vi serverade det ganska så svalt.
Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar