onsdag 23 februari 2022

2015 Amarone riserva Monte Ca Bianca, Begali

I förra veckan drog slutspelet i Champion League-fotbollen igång. Så klart följer vi vår, sedan många år tillbaks, vana att dricka ett glas amarone till någon av kvällens matcher. Ikväll blev det Begalis toppvin Monte Ca Bianca, som är en amarone riserva. 

Strax söder om Pedemonte i den klassiska Valpolicelladalen ligger den lilla byn Cengia. Där finner man producenten Lorenzo Begali som tillsammans med sin fru Adriana, dotter Tiliana och sonen Giordano driver denna anrika gård. Här har man producerat vin sedan början av 1900-talet.

Jag besökte dom 2015 i sällskap med Club Amarone, vilket resulterade i ett blogginlägg. Du kan läsa mina tankar här

Monte Ca Bianca är den Amarone som flest gånger har erhållit 3 Glas i den italienska vinbibeln Gambero Rosso. Den har i det närmaste prenumererat på den utmärkelsen. 2017 skrev jag att 12 gånger hade den fått 3 Glas. Jag har sedan dess inte följt Gambero Ross så noga. Dock vet jag att årgång 2010 fick 3 glas.
Jag har tidigare skrivit om årgång 2006 och årgång 2010 här. Nu är det dags att bekanta sig med årgång 2015.

Druvblandningen är 40% Corvina, 35% Corvinone, 20% Rondinella och 5% Osoleta. Corvina och Corvinone kommer just från ett vinfält med samma namn som vinet, beläget en liten bit från huvudgården.
Vinet har legat nästan 48 månader på ekfat (30% i stora ekfat och 70% i 225 l barrique). Slutligen ytterligare åtta månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Den här amaronen vet vi behöver tid för att mogna och riktigt nå sin fulla potential. Henrik Ungerths anser att först vid 10 års ålder börjar den bli som bäst och sedan håller den en evighet.

Vi kan omgående slå fast att det här är en ungdom, men jag tycker trots detta att den bjuder på dofter och smaker i en enastående klass. Vi låter vinet få tre timmar i våra glas innan vi till matchstarten kl 21 tar den första klunken. Några hårdostar utgör sällskap.

Doften är till en början lite återhållsam, men ju längre tid i glasen desto mer bjuder den upp. Inte lika kraftig och tung som många amarone utan mer åt det eleganta hållet redan nu. Här finns mörka bär, katrinplommon, lite örter, någon krydda, aningens kakao och unset kola. Vi kan riktigt ana oss till hur den kommer att blomma ut om några år.
I munnen är den härligt frisk och lite slankare än många andra amarone, men redan nu i en fin balans och med en läcker elegans. Massor av mörka bär: körsbär, mogna björnbär, skogshallon. Lite örter och kryddor. En del torkad frukt (ej russin), katrinplommon.
Härligt lång eftersmak där den mörka frukten får sällskap av mörk choklad, några droppar espresso samt körsbärskärnor.
Riktigt god nu med sina ungdomliga smaker, men oj vad den kommer att växa med tiden. Nästa flaska får vänta två år på korkdragning.
Betyg 4++


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar