måndag 6 februari 2023

2015 Marsanne, Tahbilk

Det här är en gammal favorit. Det fanns i det ordinarie sortimentet och SB-butiker med hyfsat stort sortiment hade det stående på hyllorna. Vi köpte år efter år ett par flaskor och lät alltid någon bli liggande "kvarglömd" i källaren. Vi kunde konstatera att det här är ett vin som åldras väl.

Så försvann det ur det ordinarie sortimentet och ur vårt minne för att återupptäckas ett antal år senare (2019). Numer lägger vi en order med något års mellanrum, så att vi alltid har ett par flaskor i källaren. Det här är ett vin, som är väldigt sympatiskt prissatt. Det kostar 127 kr. Vi fyllde nyss på med aktuell årgång, som enligt SB:s hemsida är 2020, men våra flaskor hade årgången 2021.

Tahbilk ligger i Central Victoria ( Nagambie Lakes Region) ca 10 mil norr om Melbourne. Redan  på 1860-talet planterades de första Marsanne stockarna, fast ingen av dessa finns kvar. De man nu tar druvorna ifrån är som äldst från 1927. Vinet är till 100% Marsanne. Jäsningen sker under kontrollerad temperatur i tankar av rostfritt stål. Därefter får vinet vila ett par månader innan det stabiliseras och buteljeras. Sedan en tid tillbaks används endast skruvkork. Skälet är helt enkelt att dom tröttnade på att få "korkade" viner. 

Runt 20% av varje årgång sparas för att så småningom släppas som en Museum-variant. Det släpps inte så många flaskor av Museum-varianten på SB samtidigt som intresset är stort så de brukar ta slut fort.

Färgen går i en djup guldgul nyans. De skira gröna stråken från ungdomens dagar har ersatt med en djupare färgton och med tendenser att lite bärnstens lienande toner smugit sig in.

I doften hittar vi citrus och äpplen, men nu lite mer nedtonade än som ungt till förmån för örter, gula stenfrukter, kaprifol, aningens honung och någon exotisk frukt. En mycket trevlig och komplex doft.
Vi konstaterar att vinet har en härlig friskhet, trots de begynnande mognadstoner som infunnit sig. Alltjämt är inslaget av citrus och äpplen (mer gula än gröna) stort, men här finns nu också ett tämligen stort inslag av örter. De gula stenfrukterna känns som persika och aprikoser. Papaya, mango och passionsfrukt anar vi oss inta bara till i eftersmaken utan känns tydligt i mellanpartiet liksom tonerna av honung och blommor. I eftersmaken steniga mineraler, lite krita och lerskiffer.
Betyg 4
Vinet finns i SB:s beställningssortiment och priset är 127 kr. Mitt råd blir att köpa ett par flaskor. Drick en nu under våren för att se hur det doftar och smakar som ungt. Nästa flaska tar du om fem år och får då en annan upplevelse. Har du karaktär så har du sparat en flaska och tar efter ytterligare fem år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar