Vi besökte Piemonte på hösten 2018. Ryktet gick att årgång 2016 skulle bli något extra. När så de första flaskorna kom ut på marknaden höjdes dessa till skyarna av många vinjournalister. Under 2020 köpte vi på oss några flaskor. Vi testade ett par producenter omgående och kunde instämma i hyllningskören.
Det har nu gått fem år, så det kan vara dags för en avstäming om hur de utvecklats. Vi drack nyligen en Barbaresco och en Barolo.
2016 Barbaresco Currà från Cantina del Glicine.
I utkanten av byn Neive's högre delar ligger Cantina del Glincine. Vinkällaren härstammar från 1582. De välvda taken är konstruerade med tegel som ihop med stengolvet sträcker sig under hela huset och trädgården.
Vinerna är traditionella och småskaligt framtagna med respekt för sitt ursprung.
Vid en googling står det "Permanently closed".
Macerationstiden är på ca en månad för att sedan lagras på en blandning av stora och små ekfat (80% stora ekfat och 20% på barriquer) i 36 månader. Vinet tappas sedan på flaska och lagras 8 månader innan vinet släpps till försäljning.
Ett strålande vin med en härlig friskhet i såväl doft som smakI doften känner vi mörka bär, örter, kryddor, violer och rosor. Inte den stora omfamnande doften utan mer elegans och en viss försiktighet.
I smaken är det mörka, lite syrliga körsbär som dominerar, men här finns också aningens vinbär och lite tranbär. En delikat portion örter och kryddor gör att vinet växlar upp. När så rosor och violer, lite kakao, unset vanilj och mera mörk frukt dyker upp i meftersmaken, ja då blir vi smått saliga.
Vinet har en bra syra och fogliga tanniner, som endast smånafsar i munhålan. Å så den här underbara balansen mellan frukt, syra och tanniner.
Det är i en mycket bra drickfas nu, så mycket mer utveckling tror jag inte på, men såsom det är nu behövs inte det.
Ett fantastiskt vin helt enkelt.
Betyg 5-.
2016 Barolo Giacomo Fenocchio
Vingården Giacomo Fenocchio grundades 1864 och man gör fortfarande viner i traditionell stil. Idag är det Claudio dvs femte generationen vinmakare i familjen Fenocchio som står vid rodret. Dom förfogar numera över cirka 14 ha odlingar bl a i Bussia (3,5 ha), Cannubi (0,5 ha) och Villero (1 ha) och har en årlig totalproduktion på 40-45000 flaskor. 80% går på export.
Odlingarna bedrivs med organisk-biologiska metoder utan att vara certifierade.
På deras hemsida hittar jag en Barolo Riserva, fyra vingårdsbetecknade Barolo och en "normale". I portföljen har dom dessutom en Langhe Nebbiolo, en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Freisa samt två vita viner.
På deras hemsida hittar jag en Barolo Riserva, fyra vingårdsbetecknade Barolo och en "normale". I portföljen har dom dessutom en Langhe Nebbiolo, en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Freisa samt två vita viner.
Vi dricker deras "Normale" dvs deras icke-vingårdsbetecknade Barolo.
Druvorna (Nebbiolo) kommer från deras 1 ha stora vinfält i Monforte d´Alba, som ligger ca 350 m ö h. Genomsnittsåldern på vinrankorna är runt 25 år. Druvorna skördaes i början på oktober. Vinifieringen sker enligt traditionella metoder med en lång maceration. Endast naturlig jäst används och jäsningen äger rum på ståltankar. Vinet får sedan ligga kvar i 6 månader på dessa ståltankar innan det förs över till stora (25-35 hl) fat av Slavonsk ek, där vinet får vila upp sig i närmare 30 månader. Dom gör årligen runt 7 000 flaskor av det här vinet.
Jag skrev 2019 om årgång 2008, vilket du kan läsa här.
Vi möts av en hyfsad stor och tilltalande doft, där de röda bären dominerar intrycken. I bakgrunden finns några små nypor av örter, vitpeppar, krossad sten samt torkade rosor.
I munnen är det de röda bären som dominerar. Vi känner syrliga körsbär, tranbär, hallon, nypon och syrliga jordgubbar. Här finns också lite örter och kryddor, aningens lakrits och vanilj. Bra syra och fogliga tanniner som endast nafsar i munhålan. Precis som så många andra Barolo från 2016 bjuder det på en fin vinupplevelse redan nu. Visst kan det med ytterligare några års lagring utvecklas, men för min del är frukten så inbjudande idag att någon ytterligare utveckling inte känns nödvändig.
Allt hänger ihop på det där sättet som bara riktigt duktiga vinmakare kan få till.
Betyg 4++
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar