tisdag 30 april 2013

2010 Calaone

I lördags var det äntligen dags för trädgårdsarbete. Drivbänken gjordes i ordning och förberedelser för att sätta den tidiga potatisen, kantgrävning mm.
En del rotfrukter såsom palsternacka, svartrot och jordärtskocka klarar av kyla, frost och tjäle. Vårt problem är att vi har en mullvad som också gillar dessa rotisar. Palsternacka verkar vara favoriten för det fanns endast tre orörda. Lite bättre med svartrötterna för vi kunde plocka upp "hela" 8 st.


Jordärtskockorna hade tydligen ratats till vår stora glädje. Lördagskvällens måltid var rester från en skinkstek samt en gratäng på potatis och jordärtskockor. Resten av skockorna gör vi soppa på. Mmm......

Vi drar korken ur en flaska vi köpte hos Cibi e Vini i Köpenhamn2010 Calaone, Ca´Orologio
Ca'Orologio är en liten producent från Baone som ligger i DOC distriktet Colli Euganei. Ägarinnan Maria Gioia Rosellini och hennes vinmakare Roberto Cipresso har ambitionen att producera ett vin som både förmedlar ursprungets karaktär och hur de franska druvsorterna har anpassat sig till denna region.
Druvor från Bordeaux planterades här redan på sjuttonhundratalet och det är den enda appellation i Italien där druvorna kan betraktas som inhemska. Ca'Orologio har gamla vingårdar som restaurerats under 90-talet, vingården fick 1999 certifiering som ekologisk och 2002 gjordes den första årgången.
Källa Carovins hemsida.
Den intreserade hittar mer på producentens hemsida eller på svenska hos Billigt Vin.
Vi befinner oss några mil sydväst om Venedig.
Druvsammansättningen är Merlot 60%, Cabernet Sauvignon 35% och Barbera 5%


Det första vi noterar i doften är  de mörka körsbären. Strax därpå lite mer mörk frukt i form av mörkblå plommon, men under ytan av mörk frukt finns det lite toner av röda bär. Här finns inslag av ekfat och eftersom detta endast känns tydligt och inte påträngande, så upplever vi  detta  inte störande på något sätt. Vi anar oss till lite kryddor och cederträ.  Det finns en underton i doften som känns mineralaktig.
I gommen får vi ett vin med en mörk och ung frukt: mörka körsbär, björnbär, mörkblå plommon och aningens solmogna vildhallon. Syran ger vinet en ungdomlighet och friskhet. Tanninerna finns där med ett smakfullt och behagligt uppförande. Visst biter dom till lite, men det är inte saft vi dricker. Kryddor, örter och mineraler finns i smaken, men de spelar alla andra fiolen och låter frukten stå i centrum. Eftersmaken är lång och här släpps mineralerna mer fria. Det är först i eftersmaken som vi noterar lite rostade fattoner. Precis skönjbara.

Vinet finns i beställningssortimentet för 189 kr. Vi har som vi skrivit ovan köpt det hos Cibi e Vini för 135 DKK.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar