onsdag 17 april 2013

Imperial Gran Reserva

I Vintankarhemmet konsumerades det en hel del Rioja på 80-talet och tidigt 90-tal. Någon gång emellanåt lyxade vi till det med Gran Reserva och en av den tidens favoriter släpptes i april.
Nostalgin fick ta över, då vi senast besökte Systembolaget i Sisjön. Vi norpade en flaska  och lät den slinka ner i inköpskorgen.

2004 Imperial, Gran Reserva, Cvne.
Producenten är Compania Vinícola del Norte de España, men dagligdags blir det Cune. Vintillverkningen går tillbaks till 1879.
Vinet är gjort på druvorna: Tempranillo 85%, Mazuela 5% och Graziano 10%. Druvorna kommer från stockar som är över 20 år gamla från gårdar runt Villalba och Haro i Rioja Alta.
Vinet har legat 24 månader på ekfat (franska och amerikanska) och 36 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Årgång 2004 rankas som en av de bättre årgångarna på 2000-talet.

Doften av mörka bär (bl a björnbär) slår emot oss av full kraft. Under bärdoften dyker det omgående upp en del örter. Strax därpå ansluter lite vanilj, läder, nötter och så den typiska riojamarkören i form av dill.


 I munnen får vi ett hyggligt mjukt vin utan att för den skull vara mesigt. Lite tanniner finns det. Dom känns avrundade och biter endast lite försiktigt i gommen m a o ett snällt vin. Den mörka frukten i form av mörka körsbär, björnbär, blåbär och viktoria plommon dominerar smakintrycken till en början. Örterna kommer strax därpå. En hyggligt bra syra bär upp vinet. Eftersmaken är endast medellång och här dyker det upp en del toner av vanilj, lite blommor, lakrits och kakao. Naturligtvis finns den mörka frukten med  hela vägen.

Vi kan förstå varför vi gillade riojor så mycket en gång i tiden, när vi dricker det här vinet. Idag kan vi sakna personligheten och det där lilla extra som ligger bortanför allfartsvägarna.

Vi betalade 289 kr på SB för vinet. Vi nöjer oss denna gång med att ha testat en flaska.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar